Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Do’s & Don’ts bij rekken van spieren

posted by Rosalie

Zoals ik al vaker heb geschreven, bestaan er veel verschillende soorten yoga. Bij de meeste vormen van yoga voer je allerlei houdingen uit (asana’s), waardoor je je lichaam goed leert kennen. Je stretcht en versterkt je lichaam en spieren en zoekt je grenzen op. Hierbij zijn te korte en stijve spieren ongewenst, omdat die kunnen zorgen voor extra spanning, wat weer leidt tot tintelingen of pijn. Om de doorbloeding van je spieren te stimuleren en zo je lenigheid wat te vergroten, kun je deze spieren extra rekken. Maar let op, doe dit wel met beleid en altijd binnen je eigen grenzen! Ieder lichaam is tenslotte anders.

In deze blog meer over de Do’s & Don’ts bij rekken van spieren.

Bewegingsuitslag van een spier

Tijdens het rekken van een spier wordt deze – zoals dat heet – op lengte gebracht. Hierdoor wordt de bewegingsuitslag van de spier vergroot. De bewegingsuitslag wordt namelijk beïnvloed door de visco-elasticiteit van een spier, ook wel de stroperigheid van de spier genoemd.

Het rekken van spieren blijkt kortdurend de visco-elasticiteit van een spier te verlagen. Spiervezels die stroperiger zijn, geven meer weerstand en daarom kan het verlagen van de stroperigheid (door te rekken dus!) je helpen bij je yoga-workout.

De bewegingsuitslag van je spieren wordt ook nog beïnvloed door de mate van rek-pijn. Regelmatig rekken zorgt voor een afname van de rek-gevoeligheid waardoor de gerekte spier zich beter kan ontspannen en de lenigheid toeneemt. Als je rekt is het belangrijk dat je een aantal dingen in acht neemt, zodat je jezelf niet blesseert.

Do’s bij het rekken
 • Zorg ervoor dat je de rekoefeningen juist uitvoert. Een slecht uitgevoerde oefening heeft weinig effect. Dus wees kritisch op je houding.

rek nice

 • Hou de rek 20 tot 30 seconden vast. Na een rust van 15 seconden doe je de rek-oefening nogmaals.
  Dus: 20 tot 30 seconden rekken dan 15 seconden rust. Herhaal dit 3 a 4 keer.
 • Voor een goed resultaat moet je de rekoefeningen minimaal 4 keer per week doen, in de ochtend en avond.
 • Take your time! Voer de zwaarte van de rek met beleid en in de loop van een paar weken geleidelijk op. Een te zware rek geeft een negatief resultaat omdat de spier zich dan juist harder gaat samentrekken als tegenreactie. Je kan dus beter te licht rekken dan te zwaar. Een lichte rek kun je bovendien wat vaker uitvoeren.
 • Ontspan de gerekte spier na de rekoefening door deze even los te schudden.
 • Als je wat ouder bent of erg stijf, neem dan meer tijd voor de rekoefeningen: je spieren zijn vaak wat korter.
 • Maak gebruik van hulpmiddelen zoals een yoga-belt of een yoga-blok om je ideale rek te vinden.
 • Blijf doorademen en richt je gedachten op de rek-plaatsen in je lichaam.
Don’ts bij rekken
 • Rek geen koude spieren. Doe altijd een warming-up, bijvoorbeeld door een aantal keer de Zonnegroet te doen.
 • Pijn hebben tijdens het rekken en forceren is een echte don’t! Een rekoefening mag nooit pijn doen, want dan ga je te ver! Je hoort de rek bovendien te voelen in de spierbuik en niet in de spieraanhechtingen (de pezen).

Rek: don't

 • Niet verend rekken: hou de spier tijdens het rekken stil.

Tot slot wil ik benadrukken dat spieren weliswaar een rol spelen bij je bewegingsbereik, maar dat dit is zeker niet de enige factor is!  Ook bijvoorbeeld de bouw van je gewrichten, je bindweefsel, banden, pezen, kraakbeen, smering en eventuele beperkingen spelen een rol. Dit heeft allemaal invloed op je bewegingsvrijheid en lenigheid. Er bestaan grote verschillen tussen mensen dat is gelukkig volkomen normaal, omdat ieder mens en lichaam uniek is!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?