BlogSoorten yoga & achtergrond

Do’s en don’ts van zwangerschapsyoga

posted by Marloes Faddegon

Yoga gaat over het luisteren naar je lichaam. Je grenzen aanvoelen en je grenzen kunnen en durven bewaken. Zo ook bij zwangerschapsyoga. Er wordt veel geschreven over wat je vooral wel of niet zou moeten doen qua zwangerschapsyoga. Maar de signalen van je eigen lichaam aanvoelen en serieus nemen is het belangrijkste.

Of je nu in het eerste trimester heel misselijk bent, in het tweede trimester al snel buiten adem bent of dat je in het derde trimester veel harde buiken hebt…observeer en luister naar je lichaam, want jij bent de enige die van binnenuit voelt hoe het gaat. Hieronder geef ik drie do’s en drie don’ts over zwangerschapsyoga. Hou ze in je achterhoofd en voel wat jouw lichaam ondersteunt in deze speciale tijd.

Do’s
  1. Concentreer je op het moment. Je lichaam verandert elke dag dus wat goed voelt verschilt ook per dag. Wees lief voor jezelf en leer de dingen te accepteren voor hoe ze zijn, ook fijn alvast om te oefenen voor als je bevalling anders loopt dan je had verwacht.
  2. Doe het rustig aan en pas houdingen aan waar nodig. Jij bent de enige die van binnen voelt hoe je lichaam voelt. Dus maak verbinding met je lichaam en je adem en voel wat jij vandaag nodig hebt. Alles daarvan reflecteert uiteindelijk op de baby in je buik.
  3. Drink voldoende. Je lichaam heeft extra vocht nodig voor onder meer de aanmaak van nieuwe cellen en voor het verversen van het vruchtwater. Veel drinken helpt ook tegen vasthouden van vocht en een goede regulatie van je temperatuur. Dus zet een bidon met water naast je mat en las gerust een extra drinkpauze in tijdens je yogasessie.

Don’ts
  1. Ga niet tot je uiterste grenzen. De zwangerschap is niet bepaald een periode om te focussen op doelen als een six-pack. Bovendien kan je baby zichzelf niet afkoelen dus ga niet buiten in de volle zon of in een extreem verwarmde ruimte yoga doen. Ook worden verslappen de spieren en banden rondom gewrichten zich onder invloed van zwangerschapshormonen, waardoor je gemakkelijker blessures oploopt als je houdingen te extreem uitvoert.
  2. Vermijd te diepe twists, extreme achteroverbuigingen, houdingen liggend op de buik en nieuwe gevorderde houdingen. Je wil liefst zo veel mogelijk ruimte maken voor je baby dus focus liever op dat soort stretchende houdingen waarmee je je zwangere lijf ondersteunt in plaats van uitput.
  3. Ga yoga houdingen voor de rechte buikspieren uit de weg. De peesplaat tussen de rechte buikspieren wijkt tijdens je zwangerschap om ruimte te maken voor je kindje. Focus dus liever op je schuine buikspieren en je bekkenbodem om het groeiende gewicht van je baby op de juiste manier te blijven dragen.
To the world you may be one person
but to one person you may be the world
– Bill Wilson –

Misschien ook leuk?