BlogSoorten yoga & achtergrond

Handyoga

posted by Marloes Faddegon

Mudra betekent zegel of verzegelen in het Sanskriet. Het zijn houdingen van de handen die invloed uitoefenen op de lichaamsenergie. Volgens oude yogatradities voorkom je hiermee dat levensenergie bij het beoefenen van yogahoudingen weglekt. Net als asanas (yogahoudingen) en pranayama (ademoefeningen) gaat het om het opwekken en beheersen van lichaamsenergie.

Lees het in je handen

Net als de voeten bevatten de handen volgens de Chinese Geneeskunde reflexzones. De reflexzones bevinden zich op verschillende plekken op de handen en staan in verbinding met organen en andere lichaamsdelen. Niet alleen met een handreflexmassage, maar ook met mudra’s maak je gebruik van deze reflexzones om andere delen in je lichaam bijvoorbeeld te ontspannen of te stimuleren. Zo wordt je spijsvertering bijvoorbeeld verbeterd door de Vaya mudra (wijsvinger richting je handpalm en je duim over je wijsvinger).

Ook zijn er stromingen waarin aan elke hand en aan elke vinger andere eigenschappen worden toegekend. Vanuit de Kundalini Yoga staat de pink bijvoorbeeld voor heldere communicatie en zou de Buddhi mudra (de toppen van de duim en de pink met elkaar verbinden) een ondersteunende uitwerking hebben op helder communiceren.

Stemming en gezondheid

Er wordt verschillend gedacht over de effecten van mudra’s. Veel effecten zijn te relateren aan het positief beïnvloeden van je stemming en gezondheid. Drie effecten die doorgaans worden genoemd zijn:

  1. Het ontspannen van zowel je lichaam als je geest
  2. Het verbeteren van je concentratievermogen
  3. Het vergroten van je inzicht
Mudra oefenserie

Ook een uitproberen welke effecten jij met mudra’s ervaart? Ga dan eens aan de slag met onderstaande mudraserie tegen stress. Je voert de serie gemakkelijk uit de trein, achter je bureau of op de bank omdat je alleen beide handen ervoor nodig hebt.

  1. Gyan Mudra verbetert je concentratievermogen en inzichten
  2. Venus lock voor rust en kalmte
  3. Shunti Mudra helpt bij verantwoordelijkheid en verplichtingen
  4. Buddhi Mudra ondersteunt met communicatie
  5. Beergreep geeft je extra concentratie en kracht
You have two hands. One to help yourself, the second to help others.

Misschien ook leuk?