Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Laat je energie stromen!

posted by Marloes Faddegon

We willen ons allemaal energiek en fit voelen om de dingen te doen die we leuk en belangrijk vinden. Hoe bescherm en verdeel je je energie? En hoe voorkom, verminder of verwijder je blokkades in de energiestroming in je lichaam?

Nadi’s of meridianen

Vanuit de yoga traditie wordt geloofd dat energie via nadi’s door het lichaam stroomt. Nadi’s zijn in deze visie de kanaaltjes waar prana (levensenergie) doorheen stroomt. In de oosterse geneeswijzen is er een vergelijkbare aanname over de energiestroming in het lichaam. Hier worden de energiekanalen meridianen genoemd en de energie wordt chi genoemd.

Beide visies geloven dus dat energie door een subtiel-anatomisch lichaam stroomt, vergelijkbaar met het zenuw- of bloedvatenstelsel. Dit idee is omstreden in de westerse wetenschap.

tree-vertakking

Voorkomen of genezen

Het gedachtegoed van de meridianen is gericht op het voorkomen van ziekten. Door ziekten te voorkomen spaar je je basisenergie zo veel mogelijk met het idee oud te worden in een fit lichaam. Tegelijk hebben de oefeningen ook een helende werking om al bestaande blokkades op te heffen en de balans in het lichaam te herstellen. Alle geestelijke of lichamelijke ongemakken worden gezien als blokkades in de circulatie van chi. Mensen die beginnen met oefeningen waarmee de meridianen gestimuleerd worden merken bijvoorbeeld verbetering van hun doorbloeding, vermindering van klachten rondom de menstruatie, vermindering van gewrichtspijn of pijn in de (onder)rug.

De meridianen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twintig meridianen. Twaalf hiervan lopen grotendeels vlak onder het huidoppervlak en worden gezien als de basismeridianen. De andere acht liggen dieper in het lichaam. Er wordt geloofd dat alle meridianen met elkaar in verbinding staan en elkaar dus ook beïnvloeden. Hoewel de meridianen de namen dragen van organen zoals ook bekend in meer westerse geneeswijzen is het wat verwarrend om met die bril op naar de namen van de meridianen te kijken. Er wordt namelijk verwezen naar orgaansystemen en niet naar afzonderlijke organen, iets wat in de westerse geneeskunde niet gebeurt. De meridianen lopen door het hele lichaam en niet alleen langs het orgaan waarvan het de naam draagt. Ook beïnvloeden de meridianen veel meer dan alleen de naam van het orgaan waarnaar het de naam draagt.seasonsDe twaalf basismeridianen zijn opgedeeld in zes paren. Binnen elk paar is er een yin meridiaan en een yang meridiaan. Elk meridianenpaar is verbonden met één van de vijf elementen uit de Chinese Geneeskunde en tevens met een seizoen. De nazomer en de overgang van seizoen naar seizoen is het vijfde paar en er is één meridianenpaar wat niet is verbonden met een element of seizoen.

Yin Yang Element Seizoen
Lever Galblaas Hout Lente
Hart Dunne darm Vuur Zomer
Hartbeschermer Drievoudige verwarmer
Milt Maag Aarde Nazomer & overgang seizoenen
Long Dikke darm Metaal Herfst
Nier Blaas Water Winter
Yogastijl

Met elke yogareeksen beïnvloed je de meridianen. Maar in de ene yogales is meer aandacht voor deze beïnvloeding dan in de andere yogastijl. Enerzijds is dit afhankelijk van de docent en zijn of haar affectie met en kennis over energiekanalen. Anderzijds is dit afhankelijk van de yogastijl die je kiest. Zo is er bij yin yoga en bij do-in yoga vaak meer aandacht voor het stimuleren van meridianen. Bij chakra yoga en bij kundalini yoga staan juist de chakra’s meer centraal (zeven punten in het lichaam waar energie uit de nadi’s samen komt).

Andere activiteiten

Naast yogahoudingen zijn er nog meer mogelijkheden om de meridianen te stimuleren en zo meer energie te krijgen en je fitter te voelen. Voorbeelden daarvan zijn het eten volgens de vijf elementenleer, acupunctuur, voetreflexologie en massages.

Wat geeft jou energie? En wat kost juist energie? Doe vandaag nog iets wat energie geeft en schrap iets wat energie kost!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?