Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

Helemaal stil in Restorative yoga

posted by Rosalie

Restorative yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je de houdingen 5-10 minuten aanhoudt. Misschien vind je deze vorm meteen al de eerste keer ultiem ontspannend maar misschien is deze les juist een ‘major’ uitdaging voor je. Je leert tijdens Restorative yoga eigenlijk even helemaal stil te zijn en stil te liggen. Je observeert je ademhaling en de spanning in je lichaam. Deze spanning probeer je  vervolgens los te laten. Misschien ben wel een beetje vergeten hoe dat moet. Vooral als je iemand ben die altijd ‘aan’ staat.

Maak het jezelf comfortabel

Restorative yoga is gebaseerd op de yogastijl ‘Iyengar’ waarbij véél hulpmiddelen worden gebruikt om beter in de houding te komen. Dit is ook het uitgangspunt bij Restorative yoga maar dan is deze vorm véél rustiger en zachter dan Iyengar yoga. Tijdens Restorative yoga maakt je het jezelf comfortabel in een ontspannende houding met behulp van hulpmiddelen. Zo kan je je eigen perfecte houding opzoeken. Dus haal je blokken, bolster, dekens, en yoga-riemen uit de kast! Wil je misschien meer over andere soorten yoga? Hier lees je er meer over.

blue-1239012__180

Even helemaal stil

Door Restorative yoga leer je jezelf even helemaal ‘stil’ te zijn, jezelf even bewust ‘uit’ te schakelen. Je richt je blik volledig naar binnen en soms zijn je ogen haast een heel lesuur gesloten. Je observeert je ademhaling en spanning in je lichaam. Als je spanningen opmerkt probeer je dit weer los te laten. Door jezelf bijvoorbeeld helemaal zwaar te maken en weg te laten zinken in de houding. Ook kan je met behulp van je ademhaling spanning verzachten. Dit kan soms even duren maar gelukkig weet je lichaam helemaal vanzelf hoe het moet ontspannen. We zijn soms alleen vergeten hoe dit ook alweer moet.  Als je je er maar aan over geeft komt het vanzelf. Oefening baart kunst.

Voordelen

Tijdens Restorative yoga zoek je dus naar zoveel mogelijk ontspanning en is er (wanneer je in een houding ligt) geen beweging (op je ademhaling na dan natuurlijk). Na een tijdje worden je gedachten misschien ook wel rustiger en je komt in een diepere ontspanning. En zo kan je lichaam en geest weer opladen en herstellen. Restorative yoga verlaagt dan ook bijvoorbeeld je bloeddruk, stress en vermoeidheid en stimuleert je spijsvertering en geeft nieuwe energie. Ben je benieuwd naar meer voordelen van yoga? In deze blog meer over de voordelen.

thumbnail_PicsArt_06-21-12.47.31

Persoonlijk vind ik Restorative yoga heerlijk om te doen, ook als tegenhanger van meer actievere vormen van yoga. Het is soms ook een uitdaging vooral na drukke dagen. Na afloop voel ik altijd rustig, opgeladen, ontspannen en met ‘less stress’. Ben je benieuwd? Volg gewoon een lesje! Bij de meeste yoga-scholen wordt Restorative yoga aangeboden.

Have a lovely day!

welikeyoga

Misschien ook leuk?