Soorten yoga & achtergrond

Vandaag is groen!

posted by Marloes Faddegon

Het is lente! Buiten is alles fris groen, zaden en bollen ontkiemen en ook in ons lichaam voelen we vaak een soort nieuwe energie. Volgens de Chinese Geneeskunde staat het houtelement in de lente centraal. Hieraan verbonden zijn de meridianen van de lever (yin) en de galblaas (yang). En je raadt het al, de kleur groen hoort bij dit element. Lees je mee hoe je je energie in de lente optimaal laat stromen?

Emoties

Creativiteit en boosheid zijn twee emoties die centraal staan bij het houtelement. Om je goed te voelen is het volgens de Chinese Geneeskunde belangrijk deze emoties te uiten. Geef dus uiting aan al je nieuwe ideeën en erken boosheid in plaats van deze te onderdrukken.

Yoga

Voor extra ondersteuning aan je lever- en galblaasmeridiaan kun je bijvoorbeeld elke ochtend een paar vooroverbuigingen en twistende houdingen uitvoeren. Denk hierbij aan paschimottanasana, prasaritta padottanasana, ardha matsyasana B en parivritta utkatasana.

Omdat het houtelement ook is verbonden aan de werking van de ogen is het ook een goed idee om gedurende de dag oogyoga uit te voeren. Denk hierbij aan het afdekken van je ogen met je handen om deze rust te geven. Vanuit deze rust kun je bijvoorbeeld je arm voor je uit strekken met je duim recht naar boven en de overige handen in je handpalm. Sluit één oog en focus met het andere oog om en om op je duim en daarna de achtergrond. Je stelt dus het ene moment scherp op je duim en het volgende moment juist op de wat er zich achter je duim bevindt.

Voeding tegen voorjaarsmoeheid

De kleur groen en de smaak zuur horen bij het houtelement. Als je dit weet kun je gemakkelijker bedenken welke voeding de lever- en galblaasmeridiaan ondersteunen en daarmee je energie optimaal laten stromen. Denk aan water met citroen, zuurkool, ingemaakte zure groenten, zure bommen, groene zure appels en groene (blad)groenten zoals broccoli, spinazie en sperziebonen.

groene appels

Het voordeel van groene groenten is dat deze veel chlorofyl bevatten. Dit is de natuurlijke kleurstof die de groenten hun groene uiterlijk geeft. In de natuur wordt hiermee door de planten de energie van (zon)licht bruikbaar gemaakt voor fotosynthese, een proces waarbij de plant glucose aanmaakt als energiebron om bijvoorbeeld te groeien. Chlorofyl bevat veel magnesium en heeft bijna dezelfde structuur als hemoglobine. Doordat je lichaam de chlorofyl deels kan omzetten in hemoglobine versterkt het je bloed en daarmee je energieniveau.

Groot groen gerecht

Zin gekregen in een lekker recept met veel green veggies? Probeer dan deze curry met lekker veel groene groenten eens uit!

  • 1 ui
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 1 el kokosolie of sesamolie
  •  1 pakje kokosmelk
  • 1 eetlepel garam masala of kerrie (kruidenmix)
  • 250 gram champignons
  • 1 paksoi
  •  200 gram sugarsnaps
  • 2 theelepels bouillonpoeder (van de natuurwinkel)

Fruit de ui en gember ongeveer 5 minuten met de kruiden in de olie. Voeg alle overige ingrediënten, breng aan de kook, zet daarna laag en laat ongeveer een kwartier pruttelen tot de groenten gaar zijn. Serveer zo of bijvoorbeeld met tofu erbij die je ook mee laat pruttelen met de groenten of aanbakt met wat sojasaus en sesamolie. Ook volle granen kun je hier prima bij eten zoals zilvervliesrijst, quinoa of freekeh.

Dubbel your greens and let flow your creativity and energie!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?