Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Wat zijn voordelen van Yoga Nidra?

posted by Rosalie

Yoga Nidra maakt het mogelijk om in een halfuurtje lichamelijk, geestelijk en emotioneel te ontspannen en op te laden. Het is een techniek voor een diepteontspanning. Tijdens Yoga Nidra verkeerd lichaam en geest in een staat tussen ontspanning en halfslaap. Je valt dus niet écht in slaap :). Deze techniek is in 1968 ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati en sindsdien onveranderd doorgeven en weer aangeleerd. In deze blog lees je meer over de voordelen van Yoga Nidra.

Gezondheid

Less stress‘ is goed voor je gezondheid en laat Yoga Nidra nou perfect zijn om bij te ontspannen. Je bloeddruk daalt, je hartslag daalt, je spierspanning neemt af, je adem wordt rustiger. Daarbij word je spijsvertering gestimuleerd en vindt er herstel en opbouw plaats in je lichaam.

Slaap

Yoga Nidra zorgt voor een totale ontspanning en na afloop zorgt dit juist ook voor activatie en alertheid. Eén uur Yoga Nidra zou gelijk staan aan 4 uur slaap. Het schijnt dat je door het beoefenen van Yoga Nidra ook beter kan inslapen en doorslapen. Als je net begint kan het zijn dat je juist heel slaperig wordt, dus hou daar rekening mee :). Ben je opzoek naar fijne yoga-houdingen voor het slapengaan? Hier lees je er meer over. Na afloop kan je (als kers op de taart) ook nog een Ayurvedische slaapmutsje nemen!

Mindset

Door regelmatig aan Yoga Nidra te doen wordt je kalmer en rustig. Hierdoor wordt je weerbaarder en kan meer aan. Daarnaast vergroot het je concentratie en je creativiteit. Taken waarbij je scherp moet zijn gaan je zo gemakkelijker af. Tijdens de Yoga Nidra bedenkt je een persoonlijke Sankalpa. Een Sankalpa is een eenvoudige, korte, positieve intentie of besluit in de tegenwoordige tijd. Voorbeelden hiervan zijn ‘Ik ben energiek & fit’, ‘ik ben gezond’, ‘ik luister naar mijn gevoel’ of ‘ik ben een goede moeder’. Kies een Sankalpa van iets wat jij kan gebruiken op dat moment. Door de Sankalpa te kiezen plant je een klein zaadje in je gedachten. Dit kan je vervolgens weer helpen om dingen te bereiken die je graag wil.

Ben je benieuwd geworden hoe een Yoga Nidra les eruit ziet? In deze blog  lees je daar meer over.

Experience yourself in silence

Misschien ook leuk?