Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

Welke yogamat en accessoires heb ik nodig?

posted by Lisanne

Beginnen met yoga is een hele mooie stap. Het kan zijn dat je nog nooit yoga hebt gedaan en meteen goed van start wilt gaan, het kan ook zijn dat je het geprobeerd hebt tijdens een proefles, bij een bekende, op vakantie of thuis via een YouTube filmpje. Heb je ervoor gekozen om yoga te gaan doen in een yoga studio of sportschool in de buurt of thuis? Waar je ook voor kiest: om goed van start te gaan, is het belangrijk om de juiste spulletjes te kopen. Hoe kies je de juiste yogamat? En wat heb je nog meer nodig?

Een yogamat kiezen

Er bestaan veel verschillende yogamatten waardoor het kan zijn dat je als beginner niet weet wat je nu moet kiezen. Wij helpen je! De keuze van je mat hangt af van een aantal dingen:

  • Welke yogastijl ga je doen?
  • Hoe vaak ga je yoga doen?
  • Waar ga je yoga doen?
  • Heb je speciale, persoonlijke wensen?
Welke yogastijl ga je doen?

Je kunt yoga grofweg verdelen in dynamische en statische stijlen. Bij dynamische stijlen ben je tijdens het uitvoeren van de oefeningen veel in beweging terwijl je bij statische stijlen veelal stil staat, zit of ligt tijdens oefeningen. Voorbeelden van dynamische stijlen zijn vinyasa yoga, ashtanga yoga, power yoga, flow yoga, hot of bikram yoga of kundalini yoga. Voorbeelden van statische stijlen zijn hatha yoga, yin yoga, nidra yoga of iyengar yoga.

Je gaat een dynamische yogastijl doen: kies dan een niet-sticky yogamat zodat je tijdens de dynamische oefeningen niet aan je mat blijft plakken. Dynamische yogastijlen zijn vaak een stuk intensiever dan statische stijlen dus kies een mat die goed omgaat met vocht door transpireren!

Je gaat een statische yogastijl doen: je kunt bijna alle matten kiezen, maar kies geen speciale hot yoga mat omdat deze vaak voorzien zijn van een microfiber bovenlaag die heel veel grip biedt bij vochtige omstandigheden, maar juist glad kan zijn bij droge omstandigheden. Omdat je veel oefeningen zittend of liggend op de grond uitvoert, is een dikke mat een aanrader.

Hoe vaak ga je yoga doen?

Hoe vaker je op je mat te vinden bent, hoe fijner het is als je een kwalitatieve en duurzame mat kiest. Het is zonde en vervelend als je mat binnen enkele maanden versleten is, dus kies voor een wat duurdere mat van hoge kwaliteit. Ook de keuze voor het materiaal bepaalt hoe duurzaam je mat is: een hoge kwaliteit pvc gaat lang mee terwijl tpe en natuurrubber sneller slijten.

Waar ga je yoga doen?

Doe je meestal thuis yoga? Dan maakt het niet uit hoe zwaar je mat is, je hoeft deze tenslotte niet te vervoeren. Ga je naar de studio of sportschool en zit deze niet om de hoek? Kies dan een mat die niet al te zwaar is. Matten tot 2 kilo zijn prima te vervoeren, daarna wordt het steeds zwaarder. Als je meerdere spullen meeneemt naar je yogales, let dan ook goed op het formaat van je yogamat zodat deze in je tas of yogatas past!

Heb je speciale, persoonlijke wensen?

Als je een gevoelig lichaam(sdeel) of een blessure hebt, langer dan de gemiddelde yogi bent of andere speciale wensen hebt dan is het fijn om een yogamat te kiezen die je hierin ondersteunt. Bij gevoelige gewrichten kies je een yogamat die extra dik is en een goede ondersteuning biedt, als je wat langer bent dan kies je het liefst een extra lange yogamat. Heb je een allergie? Let er dan goed op dat de mat die je kiest hypoallergeen is.

Wat heb ik nog meer nodig?

Als je eenmaal de yogamat hebt gevonden die bij jou past dan weet je zeker dat je voorzien bent van een fijne yogales op een schone yogamat. Om nog meer uit je yoga practice te halen, kun je naast een yogamat nog heel wat handige accessoires aanschaffen. Welke zijn handig voor jou?

Yoga handdoek

Beoefen je een intensieve yogastijl? Een speciale yoga handdoek kan dan heel fijn zijn omdat deze razendsnel vocht absorbeert als je zweet en hierdoor extra veel grip biedt. Als je (nog) geen eigen yogamat hebt dan is een handdoek een fijne oplossing om over een geleende mat te leggen. Ook bij minder intensieve yogastijlen zoals yin yoga komt een handdoek goed van pas als ondersteuning bij verschillende oefeningen. Als een kussen of blok te hoog voor je is, kun je je handdoek oprollen om een ideale hoogte te creëren onder je rug, enkels of knieën.

Wat heb ik nog meer nodig?

Veel yogalessen openen of sluiten met een meditatie. Je eigen kussen is heerlijk, maar vooral als je thuis yoga doet of mediteert is een meditatiekussen een onmisbaar item. Door de vulling van het kussen aan te passen naar wens creëer je de ideale hoogte voor jezelf.

Oogkussentje

Iedere yogales sluit af met een savasana. Lig je in een yogaruimte met lampen die niet (kunnen) worden gedempt? Dat kan heel vervelend zijn. Met een lavendel oogkussentje sluit je jezelf compleet af van de buitenwereld en dus ook van licht. De heerlijk geurende lavendel zorgt voor extra ontspanning zodat je volledig uitrust en kunt opladen. Ook buiten je yogales om kan het oogkussentje voor verlichting zorgen als je last hebt van hoofdpijn of gevoelige ogen.

Yoga blok

Verschillende (statische) yogastijlen maken gebruik van hulpmiddelen. Een yoga blok is daar een voorbeeld van. Je kunt erop steunen, erop liggen of erop zitten. Bij sommige yoga- of sportscholen zijn niet genoeg accessoires aanwezig en dan is het fijn om je eigen blok bij je te hebben. Als je thuis yoga doet, is het een onmisbaar item om bijvoorbeeld een supported bridge houding uit te voeren. Als je een gevoelig lichaam hebt, kun je het beste voor een blok van schuim kiezen. Wil je wat meer stevigheid? Kies dan voor een blok gemaakt van kurk.

Yoga riem

Als je net begonnen met bent met yoga dan is de kans groot dat je niet direct alle oefeningen haarfijn uitvoert. Dit kan frustrerend zijn en zelfs een reden om niet verder te gaan met yoga. Een yoga riem is een fijn hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je in een bepaalde houding komt en kunt blijven die je anders niet kon uitvoeren. Zo kun je alsnog alle oefeningen meedoen en je zal merken dat je lichaam steeds minder afhankelijk wordt van de ondersteuning van de riem. Oefeningen waarbij een riem van pas komt, zijn oefeningen waarbij je bijvoorbeeld je voeten vast pakt of je handen verbindt achter je rug. Als je dit niet haalt, kun je de riem als verlengstuk gebruiken.

Yoga tas

Heb je veel spullen om mee te nemen naar de yoga- of sportschool? Dan is een yoga tas een hele fijn uitkomst. Yoga tassen zijn speciaal gemaakt om allerlei soorten matten te kunnen vervoeren en deze handig over je schouder of rug met je mee te dragen. Dit is vooral handig als je op de fiets of lopend naar je yoga locatie gaat.

Yoga sokken

Yoga sokken zijn multifunctioneel. Als je snel koude voeten hebt, bieden ze uitkomst maar ook als je snel uitglijdt op een geleende mat. Yoga sokken bevatten aan de onderkant siliconen nopjes die heel wat grip bieden zodat je nooit meer uitglijdt! Als je geen eigen yogamat hebt, zorgen de sokken ook voor een hygiënische tussenlaag tussen je je voeten en de mat.

Hopelijk helpt deze gastblog van Lisanne je bij het maken van je keuze voor de juiste yogamat en accessoires.

Misschien ook leuk?