Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

yin, de zachte weg naar binnen

posted by Marloes Faddegon

 

Titel: Yin Yoga Ι Ondertitel: Een soepeler lichaam zonder krachtsinspanning Ι
ISBN: 978-90-8840-103-9 Ι  2011 (originele versie) 2014 (Nederlandse vertaling)

Als yogadocent en tegelijk als -leerling lees ik graag over achtergronden van verschillende yogastromingen. Nieuwe kennis probeer ik uit in mijn eigen practices en in de lessen die ik geef. Niet voor niets zei Ashtanga Guru Pattabhi Jois: ‘‘Yoga is 99% practice and 1% theory’.

Het boek Yin Yoga sluit aan bij deze quote. Stefanie Arend schreef een boek vol gemakkelijk te begrijpen beschrijvingen van yin oefeningen, met tal van variaties en 200 duidelijke foto’s (in deze blog zie je een aantal voorbeelden). Haar boek is hierdoor toegankelijk voor beginners en interessant voor yoga docenten. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de geschiedenis en achtergronden van yin yoga. In het tweede deel volgen per houding beschrijvingen en foto’s en vind je yin-series.

Yoga025

Geschiedenis en achtergronden

In het eerste deel lees je hoe yin yoga meer bekendheid kreeg door de Amerikaanse Paul Grilley. Vervolgens lees je hoe Stefanie Arends, de schrijfster van dit boek, haar kennis over vechtsporten, voeding en yin yoga met elkaar combineert. Op toegankelijke wijze wordt uitleg gegeven over onderwerpen uit de vijf elementen leer, zoals chi, yin & yang, het verloop van de meridianen, en uitleg over organen. Je leest een toelichting over emoties en de adem bij het beoefenen van yin yoga. En ook vind je in dit deel uitleg over waarom je ook bij deze zachte vorm van yoga over je grenzen kunt gaan en hoe je de houdingen zo uitvoert dat je dit voorkomt.

Oefeningen, meditatie en voeding

De houdingen in deel twee zijn onderverdeeld in neutraliserende houdingen, persoonlijke houdingen, houdingen voor tussendoor en energetische houdingen. Bij elke houdingen vind je de verschillende namen voor de houding, een tekstuele uitleg, één of meerdere duidelijke foto’s en de effecten van en variaties op de houding. Deze opbouw helpt je om de yin yogaoefeningen af te stemmen op je eigen lichaamsbouw of die van de leerlingen in je lessen.

Yoga028

Yoga027

Nadat alle houdingen per stuk zijn behandeld volgt er een toelichting op hoe je je eigen yin serie kunt samenstellen. Ook worden er vijf complete yin yoga-series gegeven die zijn opgebouwd per meridiaan danwel per meridianenpaar. Daarnaast zijn er drie complete evenwicht herstellende series waarin alle meridiaansystemen gestimuleerd en ondersteund worden. Deel twee wordt afgesloten met een uitleg over de voordelen en samenhang yin yoga met meditatie en gezonde voeding.

Kortom genoeg inspiratie om tot rust te komen én nieuwe energie
te krijgen met deze goed opgebouwde yin yoga sessie(s)!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?