Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Yin yoga voor minder pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie

posted by Marloes Faddegon

Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, komt voor bij 1 op de 50 volwassenen. Vooral vrouwen tussen de 20 en 60 jaar krijgen te maken met deze aandoening, die letterlijk pijn in bindweefsel en spieren betekent. In deze blog leggen we uit hoe yin yoga zorgt voor vermindering van fibromyalgieklachten.

Bindweefsel en hyaluronzuur

Het bindweefsel van mensen met fibromyalgie wordt stijf en gespannen. Deze spanning in het bindweefsel zorgt voor ophoping van afvalstoffen en voor spanning en pijn in de omringende spieren en organen. Yin yoga versoepelt en ontspant het bindweefsel doordat het wordt opgerekt en dat een houding langer wordt vasthouden. Dit oprekken stimuleert de aanmaak van hyalonzuur in het bindweefsel. Hyalonzuur zorgt er op haar beurt weer voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt, het bindweefsel soepeler wordt en pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Neurotransmitters

Door het stimuleren van bindweefsel verbetert de aan- en afvoer van vloeistoffen in het bindweefsel. Hierdoor wordt onder meer het stresshormoon cortisol beter afgevoerd uit het bindweefsel en verloopt de dagelijkse ontgifting van organen beter. Tevens worden de stoffen serotonine en dopamine juist beter aangemaakt en aangevoerd. Deze neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij onder meer het ervaren van blijdschap, het verwerken van pijnprikkels en het goed laten verlopen van de slaapcyclus.

Delta slaap

Mensen met fibromyalgie komen veelal niet het stadium van de diepe slaap, ook wel de Delta slaap genoemd. Hierdoor worden vermoeidheidsklachten ervaren en raakt het zelfherstellend vermogen aangetast, wat op haar beurt pijnklachten versterkt. De aanmaak van serotonine (zie vorige alinea) is tevens van belang omdat het lichaam serotonine omzet in de neurotransmitter melatonine. Ook reguleert serotonine het vrijkomen van melatonine in de epifyse. Melatonine bevordert het herstel van de delta slaap.

Take care of your body,  it’s the only place you have to live in.

Misschien ook leuk?