Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

Yoga voor kinderen

posted by Marloes Faddegon

We leven in een maatschappij waarin veel gebeurt, vaak ook nog in hoog tempo. Van jonge ouders wordt verwacht dat zij alles ‘gewoon’ blijven doen. De hectiek, prestatiegerichtheid en hoge informatiestroom via bijvoorbeeld tv en tablet zorgen ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd veel prikkels te verwerken krijgen. In dit blog lees je meer over de voordelen van kinderyoga, één van de mogelijkheden om overprikkeling bij kinderen te voorkomen en aan te pakken.

Overprikkeling

Als er meer signaleren binnenkomen dan er door het zenuwstelsel verwerkt kunnen worden raakt een kind overprikkelt. Het ene kind is hiervoor gevoeliger dan het andere kind. Signalen van overprikkeling zijn bij jonge kinderen heel divers. Een paar voorbeelden zijn frustraties, angsten, concentratieproblemen, heftige emoties en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Kinderyoga kan kinderen met dit soort klachten helpen om de balans tussen inspanning en ontspanning in hun lijfjes weer terug te brengen, of nog beter om deze balans te behouden.

Spel

Spel is voor de manier om de wereld om hen heen te ontdekken en te leren begrijpen. Onder meer het scheiden van werkelijkheid en fantasie wordt ontwikkeld. Yoga aan kinderen is een vorm van spel waarbij er geen sprake is van competitie. Elke les wordt afgestemd op de belevingswereld van kinderen. Hierbij valt te denken een plek waar kinderen graag avonturen beleven zoals een piratenschip, maar ook thema’s die passen bij de seizoenen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen zoals creatief spel, muziek, dans, visualisatie, tekenen, bewegen en ademoefeningen.

Ritme en stoppen

Een kind leert met zijn lijf. Als een kind zijn lijf leert stoppen, krijgt het controle over zijn eigen lichaam. Hierdoor ontwikkelt het zijn zelfbeheersing, voorwaarde voor impulscontrole.

Het kunnen stoppen van je bewegingen is ook belangrijk bij schrijven. Als je een “o” schrijft, dan beweeg je eerst vooruit, dan moet je stoppen en terug bewegen. Veel kinderen hebben hier moeite mee, omdat zij niet kunnen stoppen en omkeren.

Ook het stoppen in taal.….Je hoort het tegenwoordig ook veel in voorlezen en presentaties…..de punten worden niet meer gelezen.

En je raad het al…dit leren stoppen van het eigen lichaam wordt ook ontwikkeld met kinderyoga.

Hanneke Poot-van der Windt heeft vanuit de neurologie en muziekwetenschappen het onderbouwen van stoppen, reactie snelheid e.d. ontwikkeld. Zij werkt als kinderfysiotherapeut, psychomotorisch remedial teacher en docent Sirene.

Veiligheid

Kinderyoga kent vele voordelen op mentaal, fysiek en sociaal vlak. De combinatie van kinderyoga en ouder-kind yogalessen maakt dat kinderen ook het plezier ervaren samen met hun ouders. Deze vorm van samen spelen is goed voor de sociale ontwikkeling, de relatie tussen ouder en kind en daarmee ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Ook zin gekregen in een gezellige yogales? Geef je kind dan bij een yogaschool in de buurt op voor een proefles of ga samen naar een ouder-kind les

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?