Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Yoga & Yama

posted by Rosalie

Yoga is breder dan ons yoga-matje en heeft een uitgebreide filosofie, hier lees je daar meer over. Patanjali (Indiase filosoof) heeft acht stappen (ashtānga) omschreven die tegelijktijdig te beoefenen zijn door een yogi. De eerste stap is Yama.

Yama heeft te maken met je gedrag ten opzichte van de wereld om je heen. Een yogi gaat onder meer harmonieus om met mensen, dieren en planten. De yama leefregels zijn onderverdeeld in vijf voorschriften met het oog op sociale ethiek. In deze blog lees je in vogelvlucht meer over deze vijf Yama voorschriften.

Ahimsa

Ofwel geweldloosheid, op geen enkele manier mag je ander leven schaden, pijn doen of kwetsen. Je gedachten, woorden en handelen zijn vrij van geweld. Best lastig als je denk aan die zoemende mug die je wakker houdt. Alle spannende film en series waarin wordt geschoten met kanonnen. Nieuws uit oorlogsgebieden en frustraties die wel eens in een vloek ontglippen. Niet okey dus volgens dit voorschrift. Er wordt verondersteld dat ieder leven zijn eigen waarde heeft en onvervangbaar is.

Satya

Ofwel waarachtigheid (werkelijkheid), eerlijk omgaan met mensen, ook eerlijk zijn tegen jezelf. Geen genoegen nemen met schijn, maar telkens op zoek gaan naar de werkelijkheid. Je gedachten, woorden en handelen zijn waarachtig. Niet liegen dus, maar een leugentje om bestwil dan? Als je iemand zonder leugentje mogelijk kwetst (en hiermee geweld aandoet) wordt het een grijs gebied tussen ahimsa en satya. Maar ook hier geldt waarschijnlijk dat eerlijkheid het langste duurt.

be true to yourself

Asteya

Ofwel niet stelen, maar ook het bezit van andere respecteren. Dit gaat verder dan materieel bezit en ook om inzicht en kennis. Dit kan alleen uit jou ervaring rijpen. Je steelt dus niet, niet in gedachten, woorden en daden. Dus beter goed gejat dan slecht verzonnen is een no go! En ook te laat komen kan met deze leefregel onder de loep worden gelegd, want steel je daarmee niet de tijd van een ander?

Brahmacharya

Ofwel kuisheid (seksuele onthouding), dit voorschrift wordt in het westen afgezwakt en mensen refereren vaak naar ‘zelfbeheersing/ matiging’. Het zou je in staat stellen je volledig op iets te richten. Dus géén seks voor de wedstrijd volgens dit voorschrift, behalve als het een doel heeft na negen maanden.

Aparigraha

Ofwel on-begerigheid (afstand doen van bezit), je mag hierbij wel bezittingen hebben maar er niet gehecht aan zijn. Het dient slechts als hulpmiddel om te leven. Je begeert je bezittingen dus niet en hebt genoeg aan het minimale. Mijn opa zei vroeger: wie geeft, wat die heeft, is waard, dat die leeft.

Naast de Yama’s, die ik hierboven heb uitgelegd heb ik ook de tweede stap over de Niyama’s in een blog beschreven. Niyama verwijst naar gedragsvoorschriften ten opzichte van jezelf. Je kan de Yama’s en Niyama’s los of allemaal tegelijk oefenen. Yoga is dus veel breder dan je wekelijkse lesuurtje op je yoga-matje!

Have a Lovely Day!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?