Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

Yogablok en -riem

posted by Marloes Faddegon

Een aantal yogi’s in mijn lessen vraagt gekscherend wel eens welke martelwerktuigen ze er die dag bij mogen pakken. Ze hebben het dan over yogahulpstukken of yoga props zoals bolsters (langwerpige kussens), yogablokken en –riemen. Yoga props zijn bedoeld om je extra te ondersteunen in de houdingen. Zo voorkom je blessures, kan je meer ontspannen of gemakkelijker je balans bewaren. Alles dus behalve martelwerktuigen lijkt me zo.

 Van Plutosport ontvingen we een yogariem en –blok om uit te testen. Het gaat om een paars yogablok van het merk Maha, gemaakt van EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat). De yogariem is twee meter lang, van beige katoen en bevat een D-ring sluiting. In deze blog geven we voorbeelden van hoe je beide yoga hulpmiddelen kunt gebruiken en geven we aan hoe deze specifieke varianten ons bevallen.

Yogablok

Yogablokken bestaan in verschillende materialen, zoals hout, kurk en kunststof. Een houten blok is vaak wat zwaarder en stugger in gebruik ten opzichte van de varianten gemaakt van kurk of kunststof. Het door ons geteste blok is een heel licht blok van EVA. EVA is een zacht en flexibel materiaal. Tegelijkertijd staat het materiaal bekend als behoorlijk slijtvast, UV- en weerbestendig. Het is een duurzamer kunststof dan bijvoorbeeld PVC of rubber.

We proberen dit vrolijke yogablok van het merk Maha met plezier uit

Een yogablok kun je op verschillende manieren en bij verschillende yogasoorten gebruiken. Bovendien kun je je blok in drie standen gebruiken: laag door hem plat neer te leggen, middelhoog door hem op een lange zijkant neer te zetten en hoog door hem op een korte zijkant rechtop te zetten. Vier voorbeelden om je blok in te zetten en meer te profiteren van de effecten van de houdingen die je doet:

  • Om te zorgen dat je comfortabel zit in easy pose. Leg het blok op de laagste stand en ga er met je zitbotten op zitten, eventueel nog met een deken of handdoek ertussen als je je blok anders te hard vindt. Voor veel mensen is plat zitten minder comfortabel en zorgt deze toepassing van het blok voor een kanteling en verhoging van het bekken. De knieën zijn daardoor lager dan de heupen, waardoor het gewicht van je hele lichaam beter wordt verdeeld en je comfortabeler zit.
  • Ondersteun je lichaam in yin of restorative houdingen met een of meerdere blokken. Leg bijvoorbeeld in de zittende of de liggende vlinder blokken onder de knieën of gebruik je blok in de ondersteunde brug. Door je lichaam extra te ondersteunen in deze houdingen kan je dieper ontspannen en zorg je dat de houdingen meer kans hebben om niet alleen op de spieren te werken maar ook meer op je bindweefsel.
  • Gebruik je blok om te zorgen dat de houding effect heeft daar waar je wil dat hij effect heeft. Je kunt bijvoorbeeld geforceerd in de driehoekshouding met je hand aan de grond gaan staan en je borst daarbij dichtdraaien. Maar als je je blok gebruikt om je hand op te zetten (op de lage, middelste of hoge stand van het blok) geldt voor veel mensen dat ze het effect van de houding veel beter voelen. Je kunt zo gemakkelijker je borst open draaien en profiteren van de twist in je bovenrug.
  • Gebruik je blok ter ondersteuning van je balans, een voorbeeld daarvan is je hand in de halve maan op je blok plaatsen (op de lage, middelste of hoge stand).

Groot voordeel van het blok wat wij mochten testen is dat het net als kurken blokken licht meegeeft en niet zo hard is als houten blokken. Met name een prettig voordeel als je je blok bijvoorbeeld ook in yin en restorative houdingen wilt inzetten. Een ander voordeel is dat het blok erg licht en tegelijk niet zomaar kapot gaat. Je neemt het blok hierdoor gemakkelijk mee. Overigens vonden wij de lila-witte kleur ook iets om vrolijk van te worden!

Yogariem

Net als van de yogablokken bestaan er ook van yogariemen verschillende varianten. De variant die wij van Plutosport mochten testen is een variant die je het meest terugziet, namelijk van katoen en met een D-ring sluiting. Andere varianten zijn varianten met bijvoorbeeld verschillende lussen (om gemakkelijk op verschillende plekken in de riem te haken) of varianten van bijvoorbeeld elastisch materiaal. Overigens worden elastische banden zelden in de yoga toegepast. Deze zijn meer geschikt voor bepaalde fitness en pilates oefeningen.

Er bestaan verschillende yogariemen. De variant die wij van Plutosport mochten testen is een variant die je het meest terugziet, namelijk van katoen en met een D-ring sluiting.

Ook voor de yogariem geldt dat je deze op verschillende manieren en bij verschillende yogastijlen kunt inzetten. We geven opnieuw een paar voorbeelden om je riem te gebruiken:

  • Gebruik je yogariem als verlengstuk van je lichaam en maak bepaalde stretches die je anders niet kunt hierdoor mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vastpakken van de riem met beide handen als je koeienkoparmen wilt maken maar niet met beide handen bij elkaar kunt komen op de rug.
  • Zorg voor een veilige stretch met behulp van je riem. Als je bijvoorbeeld in de zittende vooroverbuiging niet met de handen bij de tenen komt gaan sommige mensen forceren. Ze maken hun onderrug rond om bij de tenen te komen en scharnieren niet meer vanuit de heupen. Manieren om dit te voorkomen zijn of daar stoppen waar je voelt dat de onderrug anders gaat bollen of een riem om de bal van beide voeten te doen en de band vast te pakken met de handen. Voor veel yogi’s voelen beide opties anders aan dus het is in onze ogen de moeite waard om ze allebei uit te proberen en af te wisselen.
  • Net als met je yogablok kun je ook met je yogariem zorgen voor een diepere ontspanning in bepaalde yin en restorative houdingen. Ook hier geldt weer dat je daardoor meer kunt inwerken op je bindweefsel in deze houdingen. Maak je band bijvoorbeeld eens dicht met de D-sluiting en plaats hem over de onderrug en beide voeten/enkels in de zittende vlinder.

Voordeel van de yogariem die we mochten testen van Plutosport is dat dit in de yoga de meest gebruikte variant van een riem is. Hij is goed lang waardoor hij waarschijnlijk door bijna alle yogi’s goed ingezet kan worden. Gemaakt van katoen, een fijn natuurlijk materiaal wat goede weerstand geeft en sterk is. Let wel even op dat je de gesp op de juiste plek plaatst als je de riem dicht gebruikt zodat je jezelf geen pijn doet, maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich.

Accept what is,
let go of what was,
have faith in what will be.

Misschien ook leuk?