Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Soorten yoga & achtergrond

Yoga(filosofie) als je de was doet

posted by Marloes Faddegon

Yoga gaat veel verder dan een paar houdingen op een matje. Zo gaat het in het achtvoudige pad van Patanjali bijvoorbeeld ook over het goed zorgen voor jezelf en de wereld om je heen. Vandaag een blog ter inspiratie om tijdens de was beter te zorgen voor jezelf en voor de wereld om je heen, vanuit yoga filosofische overwegingen. 

Yama en Niyama

De yamas en de niyamas vormen de eerste twee stappen in het achtvoudige pad van Patanjali. De niyamas omvatten vijf leefregels met betrekking tot de wereld om je heen en de yamas omvatten vijf leefregels met betrekking tot jezelf. De leefregels kun je toepassen op de bezigheden van je dagelijkse leven.

Ahimsa en Saucha

Ahimsa is de eerste yama en betekent geweldloosheid. Je kunt deze yama op veel verschillende manieren beoefenen. Denk aan het kopen van biologische en lokale boodschappen omdat dat de wereld om je heen veel minder schaadt dan bijvoorbeeld boodschappen die ver verscheept moeten worden of waarbij gifstoffen zijn gebruikt die werknemers, dieren en planten schaden. Maar ook proberen om geen artikelen met wegwerpplastic te kopen omdat dit de natuur schaadt is een vorm van ahimsa. Of denk aan het vegetarisch en veganistisch eten. Zo zijn er veel voorbeelden te bedenken van geweldloosheid toepassen op je dagelijkse leven.

Saucha is de eerste niyama en betekent reinheid. Een voorbeeld daarvan is oefenen in liefdevolle gedachten over jezelf in plaats van ‘verontreinigende’ gedachten. Maar ook bijvoorbeeld kiezen voor huidverzorging die eerlijk en puur is heeft hiermee te maken, er bestaan helaas veel reguliere producten die verontreinigende bestanddelen bevatten en worden opgeslagen in je lichaam of verstorend werken.

Seepje vloeibaar en Seepje wasschillen

Ahimsa en saucha zijn ook toe te passen op de schoonmaakmiddelen die je kiest. Seepje is bijvoorbeeld een wasmiddel wat ik heb uitgetest in mijn zoektocht naar een wasmiddel wat beter past bij mijn yoga leefstijl. De wasmiddelen van Seepje zijn gemaakt van de schil van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal. Deze schillen bevatten een natuurlijke vorm van zeep. En er wordt volgens het bedrijf ook gewerkt aan betere leef- en werkomstandigheden voor de Nepalese boeren. Ik testte de vloeibare variant voor bonte was met een lekkere frisse geur die op de verpakking wordt omschreven als ‘vers geperste lente’ en ik testte de wasschillen. De wasschillen voelen voor mij het meest natuurlijk en zijn reukloos. Als je een geurtje aan je was juist lekker vindt kun je beter kiezen voor een van de varianten juist met etherische olie. Er bestaan ook speciale varianten voor bijvoorbeeld witte was. Maar het makkelijke aan de wasschillen is juist dat die voor alle wassoorten te gebruiken zijn. Qua schoon worden van de was merk ik geen verschil, wat ik heel positief vind. En het voelt voor mij erg goed dat er niet allemaal chemische stoffen bij in zitten die mijn was ‘zogenaamd’ schoner maken.

Practice non violence
Each and every day
In your words and actions
And all that you say

Misschien ook leuk?