Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogFood

Doe jij een kopstand in de keuken?

posted by Marloes Faddegon

Kopstand in de keuken, yoga en voeding – voor iedere dag, voor iedereen Ι Irina Verwer  Ι 2013

‘Wie yoga beoefent zou vers, niet te veel, vegetarisch en aantrekkelijk voedsel moeten eten.’  Zo luidt de samenvatting van Irina Verwer over wat er in oude yogische teksten wordt geschreven over voeding.

In haar boek Kopstand in de keuken maakt yogini Irina Verwer eten volgens yogarichtlijnen toegankelijk en leuk voor andere yogi(ni)s. In deze blog review ik het boek ‘Kopstand in de keuken, yoga en voeding – voor iedere dag, voor iedereen’.

Wat mij opvalt is dat Irina op een enthousiaste en inspirerende manier schrijft, zonder een ander iets op te leggen. Ze combineert yoga houdingen met vrolijke recepten. En ondertussen word je meegenomen in yoga onderwerpen zoals chakra’s, het 8-voudige pad en Ayurveda. Het boek is grofweg te verdelen twee delen. In het eerste deel lees je achtergrondinformatie over voedingsrichtlijnen vanuit de yogafilosofie. In het tweede deel vind je recepten met bijpassende oefeningen (asana’s, pranayama etc.).

kopstand-in-de-keuken-taart

 Deel 1: Voeding, Ademhaling & Yoga

In het eerste deel van het boek wordt ingegaan op de invloed van voeding en ademhaling op hoe je je voelt. Vervolgens wordt er uit drie oude yogische teksten geciteerd. Deze citaten worden door Irina vertaald naar ‘het nu’ en hoe je hiermee om kunt gaan in je dagelijks leven. Ze legt je als lezer nergens iets op: maar beargumenteerd wél waarom ze zelf bepaalde keuzes maakt. Zo geeft ze het voorbeeld dat melk binnen een yogische voeding past, maar dat ze deze producten zelf liever ook vermijd vanwege de huidige (melk)veehouderij. Om deze keuze inzichtelijk te maken voor de lezer gaat de schrijfster in op de betekenis van het begrip ahimsa: ‘Met ahimsa wordt bedoeld dat je niets of niemand schade toebrengt. Heel simpel, maar vaak niet makkelijk.’

Ook wordt er in het eerste deel van het boek aandacht besteed aan het begrip Ayurveda en de onderlinge relatie van Ayurveda met yoga. Voor wie nog niets tot weinig over Ayurveda weet volgt er een heldere uitleg over de drie type energieën/dosha’s (vata, pita en kapha). Om te ontdekken wat voor type je zelf bent verwijst Irina naar secundaire bronnen, zoals invullijsten op internet.

taart-uit-het-boek-kopstand-in-de-keuken

Deel 2: Recepten en yogahoudingen

In het tweede deel van het boek volgen recepten met aantrekkelijke kleurenfoto’s.  De recepten zijn overzichtelijk geordend in de categorieën: lichte drankjes, smoothies, soep, voor erbij, zoet&licht, hartig&vullend en zoet. Elk recept wordt gecombineerd met een bijpassende oefening, zoals een paar yoga houdingen of een ademhalingsoefening. De aanstekelijk enthousiaste inleiding bij ieder recept en de achtergrondinformatie bij de recepten en oefeningen maken dat het boek ook leuk is om te lezen zonder dat je er direct mee aan de slag gaat. Om jullie een voorproefje te geven deel ik (uiteraard met toestemming van Irina) een heerlijk recept uit het boek ‘Kopstand in de keuken’. Mocht je het boek zelf willen bestellen kan dat via onderstaande link:

Kopstand in de keuken recept: heerlijke Misosoep

Zin om aan de slag te gaan? Maak dan eens deze verwarmende Misosoep, heerlijk nu het buiten weer wat frisser wordt! En als je dan toch even staat te wachten terwijl de soep pruttelt dan kun je gelijk even op je yogamat springen.

Ingrediënten
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 winterwortel, in kleine blokjes gesneden
 • 2 cm verse gember, fijngesneden
 • 1 rode peper, fijngesneden
 • 1⁄2 broccoli, in roosjes gebroken
 • 2 liter water
 • 150 gram udon noedels
 • 2 cups edamame boontjes
 • 2 cups verse spinazie, grof gehakt
 • 2 eetlepels (bruine rijst) miso
 • gomasio
Bereidingswijze

Verhit de kokosolie in een soeppan of grote wok. Roerbak de winterwortel tot de binnenkant wat zachter is en de buitenkant knapperiger wordt. Voeg de gember, peper en broccoli toe en roerbak nog twee minuten. Voeg het water toe en laat dit koken. Als het water kookt, voeg je de noedels toe. Wanneer de noedels gaar zijn, draai je het vuur lager. Voeg nu de edamame boontjes, spinazie en miso toe. Roer tot de spinazie geslonken en de miso opgelost is. Serveer in grote kommen en strooi wat gomasio over de soep. ENJOY!

Kortom, wat mij betreft is ‘Kopstand in de Keuken’ een inspirerend boek voor iedereen die zich verder wil verdiepen in yoga en voeding of bezig is met een yogadocent opleiding!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?