Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
Food

East by west

posted by Marloes Faddegon

Titel: East by West Ι Ondertitel: Gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans Ι ISBN: 9789021568454 Ι  2018 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Ayurveda betekent kennis of wetenschap van het leven. Het is een 5000 jaar oude levensfilosofie die in India is ontstaan en wereldwijd wordt toegepast. Het holistische karakter van de ayurveda richt zich op de balans hoofd en lijf om een zo optimaal mogelijke gezondheid en genezing te bereiken. Er is aandacht voor hoe we eten, bewegen en leven in onze wereld. In de ayurveda is een belangrijk uitgangspunt dat er geen enkel dieet of levenswijze bestaat die voor ieder mens van toepassing is, omdat iedereen uniek is. Iets wat ik in mijn yogalessen ook probeer mee te geven: leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Yoga wordt ook wel eens praktische ayurveda genoemd.

Huidige maatschappij

Het boek ‘East by West’ bevat 140 recepten waarin ayurveda toegankelijk wordt gemaakt voor de huidige tijdsgeest. De recepten staan centraal in het boek, maar de inleiding en het besluit maken dit boek tot meer dan alleen een kookboek. Op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd wat ayurveda inhoudt en hoe je het toepast op je moderne dagelijks leven. De schema’s zijn hierbij handig om op terug te grijpen als je stap voor stap de ayurvedische wijsheden wilt integreren in jouw leven.

Jasmine Hemsley

De auteur van het boek, Jasmine Hemsley, komt uit Londen en is bekend van het zussenduo Hemsley en Hemsley. Zij begonnen ooit met bij mensen thuis koken, waarbij ze adviezen gaven om gezonder te eten. De titel van ‘East by West’ verwijst naar het pop-up restaurant van Jasmine in Londen. Jasmine schrijft met passie en humor over haar persoonlijke ontdekkingsreis binnen de ayurveda, inclusief haar startpunt als student die leefde op tosti’s van witbrood.

Dosha’s, agni en het veda leven

Er wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende facetten van ayurveda. Je kunt het boek gebruiken voor met name de recepten of in combinatie met deze uitleg. Als je ayurveda wilt gaan begrijpen en toepassen is het fijn dat er naast de aparte delen met uitleg hierover ook bij elk recept achtergrondinformatie te vinden is. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de dosha’s vata pitta en kapha en het verschil tussen je grondtype en je huidige type, wat veel meer veranderlijk is. Ook over je verteringsvuur, ofwel je agni, is een uitgebreide uitleg terug te vinden. Dit omdat je verteringsvuur in de ayurveda een belangrijke sleutelrol heeft in het bereiken van een vitaal en gelukkig leven. Een laatste voorbeeld van wat er zoal aan bod komt is het veda leven, waarin wordt aangegeven met welke rituelen, routines en dagritmes je, passend bij jouw unieke persoon, tot een betere innerlijke balans en daarmee een optimalere gezondheid komt.

De recepten

De mooie kleurenfoto’s bij elk recept maken dat je gelijk als je het boek de eerste keer doorheen bladert zin krijgt om zelf aan de slag te gaan. Er zit denk ik voor iedereen wat tussen, van zoet tot hartig en van vlees- en visgerechten tot vegetarische en veganistische gerechten. Ook variëren de recepten van meer klassieke (zoals Kitchari, mungbonen met basmatirijst) tot meer moderne recepten (zoals kaas en penne pasta met basilicumcourgettes). Bij elk recept staat aangegeven voor hoeveel stuks of porties de hoeveelheden zijn aangegeven, hoe je het aanpast op de verschillende dosha’s en op welk moment van de dag je het gerecht het best kunt eten. Er zijn negen hoofdstukken met recepten:

  1. Ochtendmelk
  2. Parana ontbijten
  3. Zoete traktaties
  4. Paktischotels
  5. Soepen en stoofschotels
  6. Feestgerechten
  7. Snacks en bijgerechten
  8. De apotheek
  9. How to…?
We zijn niet per se wat we eten.
We zijn wat we verteren en in ons opnemen 
lichamelijk, emotioneel en mentaal.

-Jasmine Hemsley in East by West-

Misschien ook leuk?