BlogFood

Een handboek voor lekker en makkelijk plantaardig eten

posted by Marloes Faddegon

Titel: Lisa goes Vegan Ι Ondertitel: Een handboek voor lekker en makkelijk plantaardig eten Ι ISBN: 978-90-825981-0-0 Ι  2016

Lisa goes Vegan is het eerste boek van de vrolijke en positieve Lisa Stel, schrijfster van de gelijknamige blog lisagoesvegan.com. Zowel op haar blog als in haar boek spat het enthousiasme voor plantaardig eten en het toegankelijk maken hiervan voor een grote groep mensen er vanaf.

Veganisme en yoga

Minderen of stoppen met het eten van vlees, vis en andere dierlijke producten is iets wat sommige yogi(ni)’s op een gegeven moment willen. Plantaardig eten past goed binnen een yogische leefstijl. Het is een actieve vorm om ahimsa (geweldloosheid, 1 van de 5 yama’s binnen het 8-voudige pad van Patanjali) te beoefenen. Maar hoe begin je hieraan en hoe zorg je dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen krijgt?

Het boek ‘Lisa goes vegan’ bevat niet alleen meer dan 80 vegan recepten, maar ook praktische tips en handige lijstjes waaruit maar weer eens blijkt hoe makkelijk plantaardig eten eigenlijk is. Zo wordt er bijvoorbeeld ingegaan op het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen, het vervangen van verschillende dierlijke productgroepen en het aanleggen van een handige voorraad in je keukenkastjes. Ook krijg je tips om plantaardige eetgewoonten vol te houden en positief om te gaan met verschillende zaken die je kunt tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de zorgen en/of vragen van mensen in je omgeving over je nieuwe manier van eten. Handig daarbij is ook de uitleg over verschillende beweegredenen om te kiezen voor een veganistische leefstijl. Heel knap is de continue positieve en totaal niet belerende insteek die Lisa kiest. Nergens zal ze een ander afkraken, maar juist vanuit voordelen inspiratie en alternatieven proberen te inspireren. We like it!

Meer dan 80 plantaardige recepten

De enorme hoeveelheid recepten is geordend in vijf hoofdstukken: basisrecepten, ontbijt, lunch, snacks, diner en dessert. De mooie foto’s van veel recepten maken dat je door het boek wilt blijven bladeren. Sowieso is het boek prachtig vormgegeven en met de harde kaft echt een mooie eyecatcher om in een boekenstandaard op je aanrecht neer te zetten.

sicilicaanse-caponata-groot

Alleen al het hoofdstuk met basisrecepten bevat een hoeveelheid ideeën waar je de komende weken en misschien zelfs maanden heerlijk mee doorkomt. Bijvoorbeeld met variaties voor verschillende tofu marinades, sausjes, marinades en zoete aardappel vullingen.

In de opvolgende hoofdstukken kom je zowel snelle en gemakkelijke als feestelijke en bijzondere recepten tegen. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Pina colada quinoa’ voor ontbijt, de ‘Tempeh bacon sandwich’ voor lunch en de ‘Portobello met amandel-crumble’ als diner. Door recepten te koken uit Lisa’s weet je zeker dat je gevarieerd, gezond en vooral niet saai zal eten.

Om uit te proberen – Siciliaanse caponata

Dit recept in het hoofdstuk met diner recepten is zeker één van onze favorieten en we sluiten ons helemaal aan bij Lisa dat het gerecht de dag erna nog lekkerder is. Fijn dus als je de kliekjes als snelle lunch wilt meenemen naar je werk. Het gerecht is sowieso snel klaar doordat de voorbereidingen snel zijn en je de oven zijn werk laat doen.

recept-en-foto-sicilicaanse-caponata-groot

Ingrediënten voor 6 porties
  • 6 tomaten of 1 blik gepelde tomaten
  • 4 paprika’s
  • 4 bleekselderij stengels
  • 3 aubergines
  • 10 groene of taggia olijven
  • 50 gram kappertjes
  • 2 grote rode uien
  • 3 knoflooktenen
  • 2 handjes rozijnen
  • 4 el rode wijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 2 handen basilicum
  • 2 el zonnebloempitten
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in kleine blokjes, de uien in flinke ringen en pers de knoflook. Verwijder eventuele draden van de bleekselderij en snijd in kleine stukjes. Bak alle groenten met wat olijfolie ongeveer 10 minuten in een grote koekenpan.

Pak een grote ovenschaal en schep de gebakken groenten erin. Snijd de tomaten en paprika’s fijn en doe die er ook bij. Voeg vervolgens de kappertjes, rozijnen, olijven en azijn toe. Schep goed om en laat minstens 30 minuten in de oven stoven totdat alles gaar en zacht is. Check tussendoor de groenten en voeg zo nodig wat water toe. Haal de caponata uit de oven en serveer in diepe borden. Garneer met zonnebloempitten en verse basilicumblaadjes. Variatietip: Grote eter? Serveer de caponata bij cousous, bij pasta of op een stuk vers brood. Heb je nog wat over? Ideaal om in te vriezen.

Eat glitter for breakfast and shine all day! – Lisa Stel
En niet onbelangrijk de foto’s zijn gemaakt door Puur by Dyana

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?