BlogFood

Feestelijk powerfood voor een zomerse yoga potluck of bbq

posted by Marloes Faddegon

Titel: POWERFOOD – The Party Edition  ISBN: 9789000355747 Ι 2017 | Prijs: 19,99

In haar derde kookboek, ‘POWERFOOD – The Party Edition’, heeft Rens Kroes recepten verzameld met een feestelijk tintje. Het boek op zichzelf is al een feest met alle prachtige foto’s bij de originele recepten en inspirerende teksten. In deze blog lees je weer een stuk achtergrond over yoga en voeding en geeft Marloes haar mening over het nieuwste boek van Rens. Lees je mee om je eigen healthy (vega) bbq of yoga potluck te organiseren?

Chitta vritta nirodha

Yoga gaat niet alleen over het regelmatig uitvoeren van series met yogahoudingen. In een yoga leefstijl wil je goed voor je lichaam zorgen. Je lichaam wordt gezien als je voertuig in dit leven, waarvoor je zo goed mogelijk wilt zorgen. Yoga gaat over het leren beheersen van zowel je lichaam als je geest. Onder meer door chitta vritta nirodha (sutra 1.2): ‘het stilleggen van de wervelingen van de geest’. Ofwel je gedachtes rustiger maken.

Ook met voeding heb je invloed op de beheersing van je lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld aan de opwekkende werking van koffie tegenover de kalmerende werking van kamillethee. Eén van de dingen die wordt aangeraden om ‘yogisch’ te eten is het eten van pure en verse voeding. En laat dat nu net zijn wat we in de boeken van Rens Kroes terugvinden!

Balans

‘POWERFOOD – The Party Edition’ start met een inleiding over het vieren van speciale momenten met vrienden en familie, de bindende factor van eten, genieten en een leefstijl waarin balans centraal staat. Allemaal termen en gedachtes die ik vanuit yogafilosofie ook kan plaatsen binnen een yoga leefstijl. Het leven als zoektocht naar balans in het hier en nu. Ook worden er in dit deel van het boek tips gegeven over hoe je het koken voor gasten goed kunt plannen en krijg je inspiratie om een diner met vrienden, tuinfeest, etc. leuk aan te kleden.

Keuzestresssss

De recepten met prachtige foto’s zijn overweldigend. De keuze van een testrecept voor deze review was zo lastig dat er in drie dagen tijd ook drie recepten werden getest: Broccoliburgers met amandelmeel, Vegaballetjes met tempeh en geitenkaas en een vegan Mexicaanse salade. Ik koos voor vegetarische en veganistische recepten, maar er staan ook recepten met vis in het boek. Overigens werkten de foto’s bij mij zo inspirerend dat ik al bladerend ook allerlei ideeën kreeg om recepten aan te passen (sorry, ik kan het niet laten ;-p).

De recepten zijn verdeeld over zeven hoofdstukken en handig terug te vinden met het register achterin het boek. De hoofdstukken zijn: 1) Cake (waar ook taartrecepten terug te vinden zijn); 2) Drinks (carrot cake in a glass ga ik deze zomer zeker nog maken als ontbijt); 3) Bites (inclusief recept voor het maken van je eigen tortillachips!!!); 4) Dinner (met te veel burgerrecepten next level!); 5) BBQ (oelala salade in een ananas); 6) After (wat dacht je van kaneelijs met kokosmelk en cashwnoten?!); 7) Spreads (zoete aardappelhummus is toegevoegd aan mijn nog te maken recepten).

Om uit te proberen – Broccoliburgers (ca. 16 stuks)

Broccoli is real powerfood, de groente zit bomvol voedingsstoffen en vezels. Dankzij de rijkheid aan spices gaat niemand deze burgertjes ooit vergeten. Lekker met een lik (homemade) groene pesto. (POWERFOOD – The Party Edition, p. 128).

Ingrediënten
  • 1 stronk broccoli
  • 100 g amandelmeel (of ander meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 60 g geraspte harde geitenkaas
  • ½ el veggiepoeder*
  • 1tl korianderpoeder
  • 1tl komijnpoeder
  • ½ rode peper (13 g)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • Kokosolie of ghee, om in te bakken
Bereidingswijze

Spoel de broccoli schoon en snijd de roosjes en steel klein. Doe ze in de keukenmachine, samen met amandelmeel, eieren, geraspte kaas, veggiepoeder en overige specerijen. Snijd de rode peper (eventueel zonder zaadlijsten) en knoflook fijn en voeg ook toe. Maal alles fijn tot een kleverige massa. Haal het mes uit de machine. Snipper de rode ui fijn en kneed door het broccolimengsel.

Verhit 2 theelepels kokosolie in een koekenpan. Schep een grote eetlepel broccolideeg in je hand en druk plan zodat je een burgertje krijgt van ca. 1 cm dik en 6 cm doorsnee. Bak ongeveer vier stuks tegelijk in de pan. Draai ze na 3-4 minuten om zodra de onderkant goudbruin is en bak ook de andere kant 3-4 minuten. Herhaal dit tot het deeg op is.

* Rens maakt veggiepoeder door de volgende ingrediënten in een potje te doen en door elkaar te schudden: 3 tl uienpoeder, ½ tl gemalen nootmuskaat, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl gedroogde tijm, 2 tl geelwortelpoeder, 1 tl gemalen rozemarijn, 2 tl gemalen zeezout, 1 tl gemalen zwarte peper.

Recept uit: © Powerfood – The Party Edition van Rens Kroes, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017

Tips van Marloes: Ik heb een kruidenspiraal in de tuin en varieerde door wat verse kruiden (lavas, rozemarijn, peterselie en oregano) mee te mengen in het deeg. Ook bakte ik de burgers af in de oven door ze op bakpapier te leggen en op 180C knapperig te bakken. Zo had ik mijn handen vrij om ondertussen de keukenmachine af te wassen en een salade te maken voor bij de broccoliburgers. Overigens denk ik dat je de burgers ook veganistisch kunt maken als je dat wilt. Bijvoorbeeld door het toevoegen van wat kikkererwtenmeel, havermeel en edelgistvlokken in plaats van de eieren en geitenkaas.

Let’s get this party started – Rens Kroes

Misschien ook leuk?