Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogFood

Naar welke land reist jouw diner vanavond?

posted by Marloes Faddegon

Titel: Vegan for friends Ι Ondertitel: Verrassende recepten met een verhaal |
ISBN: 9789045215617 Ι  2017

Praktische en gezonde vegan recepten, waarmee je voor de dag kunt komen bij je vrienden. Dat is waarmee Alexander Gershberg je in zijn boek Vegan For Friends wil inspireren. Lekker eten en de gezelligheid van het samen eten staan in zijn boek op de voorgrond. En tussen de recepten door maak je een reis door een verschillende (eet)culturen en leer je over gezonde en volwaardige vegan voeding.

Eten voor lijf, hoofd en ziel

In Vegan For Friends lees je recepten verpakt in mooie verhalen. bijvoorbeeld over de Joodse familie van Alexander, interessante informatie over de invloed van eten op je lijf, hoofd én ziel. Precies hoe je vanuit een yoga levensstijl ook naar eten kijkt.

Een voorbeeld van zo’n weetje is de invloed van eten op je stemming. Als je voor vrienden kookt kun je kiezen voor gerechten die het gevoel van opgewektheid en vrolijkheid stimuleren. En Alexander beschrijft dat als hij voor zijn Joodse familie kookt juist kiest voor eten die een wat meer kalmerende werking heeft omdat het dan vanzelf al druk en uitgelaten genoeg wordt.

Een ander aspect waar Vegan For Friends en yoga elkaar mooi aanvullen is de beschrijving over zijn werk op een permacultuurboerderij en hoe hij daar leerde voedselverspilling tegen te gaan door creatief met restjes eten te werken (zie recept onderaan dit blog). Ook vanuit de yogafilosofie wil je voedselverspilling tegen gaan om vanuit de yama ahimsa (geweldloos) om te gaan met de wereld.

Koken voor vrienden

Het kookboek heet niet voor niets Vegan For Friends. De recepten zijn onderverdeeld in verschillende vriendengroepen. Een paar voorbeelden zijn de Russische moeder, de Joodse grootmoeder en de (muziekanten)vrienden van de schrijver (hij was zelf professioneel danser). Je wordt geïnspireerd vanuit onder meer de Israëlische, Hollandse, Joodse en Russische keuken.

Wat telkens centraal staat hoe je gezond en vegan eten zo feestelijk en lekker mogelijk kan maken zodat al je vrienden het lekker vinden en een prettig verzadigd gevoel hebben. Vanuit deze insteek krijg je onder meer uitleg over de combinatie van granen, bonen en groenten in een gerecht en de keuze om zelf voedsel te frituren op een gezonde manier vol voedingsstoffen.

Om uit te proberen – Salade van rode biet en tempé

(Vegan for friends, p. 155)

Deze salade heb ik bedacht in de tijd dat ik als chef werkte op de permacultuurboerderij in het zuiden van België Mijn baas, waarover ik vertelde in het kinderhoofdstuk, verbood ons om restjes weg te gooien. Als een commandant in een militair trainingskamp (deze vergelijking komt trouwens volledig voort uit mijn eigen ervaring) inspecteerde hij zorgvuldig de biologische afvalbakken aan het einde van de week. Als ze te vol waren, was het tijd voor mij om de aarde te smeken me te verzwelgen. Met dat scenario in het achterhoofd leek het me een goed idee om de restjes die nog in de koelkast lagen te combineren in een goed doordachte salade. (Vegan for friends, p. 155)

Ingrediënten voor 4 personen
 • 4 middelgrote bieten
 • Zeezout
 • 300 gr tempé, in blokjes van 1 ½ cm gesneden
 • 4 sneden zuurdesembrood, vers of oud, in blokjes gesneden
 • 2 wortelen, in 1 cm dikke halve maantjes gesneden
 • 100 gr haricots verts, in 5 stukken gesneden
 • 75 gr rucola, gehakt

Voor de tempé

 • 3 eetl. rijststroop
 • 2 eletl. Shoyu
 • 3 snufjes nanami togarshi of chilipoeder

Voor de dressing

 • 5 eetl. witte tahini
 • 3 eetl. umeboshi-pasta
 • 6 eetl. water
Bereidingswijze

Kook de bieten in een pan met water en een snuf zeezout. Heb je net geoogste, jonge, zachte bieten? Kook ze dan 30 minuten. Hardere, oudere bieten duren 1 uur, deze komen vaker voor. Controleer of de bieten gaar zijn door bijvoorbeeld een vork in de biet te steken. Als de vork makkelijk naar binnen glijdt, dan betekent dit dat de bieten gaar zijn.

Giet het kookwater af en laat de bieten afkoelen. Schil ze en snijd in blokjes van 1 ½ centimeter. Giet een laag van 4 centimeter frituurolie in een pan en verhit tot 180 ⁰C. (Lees uitgebreid over frituren op bladzijde 25).

Frituur de tempéblokjes 3 tot 5 minuten of tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal de tempé uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Doe de tempé in een kom, voeg de rijststroop, shoyu en chilipoeder toe en meng goed.

Frituur de blokjes brood 1 toto 2 minuten in dezelfde frituurolie tot ze krokant zijn.

Breng ½ liter water in een pan aan de kook, voeg de wortel toe samen met een snuf zou en kook 5 minuten of tot de wortel beetgaat (al dente) is. Haal uit het water en spiel onder koud water zodat het kookproces stopt. Laat de wortel goed uitlekken.

Kook in hetzelfde water de haricots verts 3 tot 4 minuten of tot ze beetgaar zijn. Giet het water af en was de boontjes onder koud water. Laat de haricots verts goed uitlekken.

Doe voor de dressing tahini, umeboshi-pasta en water in een kommetje en klop goed door. Je moet een mayonaise-achtige structuur krijgen. Voeg meer water toe als dat nodig is.

Doe bieten, gemarineerde tempé, wortel, haricots verts, croutons, rucola en dressing in een grote kom of schaal. Meng en serveer.

Naar welke land reist jouw diner vanavond?

Misschien ook leuk?