BlogFood

Gruwelijk gezonde gember deel 2

posted by Marloes Faddegon

Gember is volgens de ayurvedische voedingsleer een voedingsmiddel met een verwarmende werking. Het werkt zowel opwekkend als kalmerend. En als vrouw kun je het goed inzetten ter verlichting van menstruatie- en overgangsklachten. Omdat gemberwortel in de grond groeit versterkt het volgens de chakra theorie het eerste chakra, net als bijvoorbeeld wortelen en pastinaak. Ook wordt gember gebruikt in de wortel drie-eenheid. Dat is een combinatie van drie wortels (gember, ui en knoflook) die reinigend werkt en je energieniveau op peil houdt. Een paar weken terug gaven we vijf redenen om gember vaker te eten. Vandaag een paar lekkere recepten om de hele dag gemberrijk mee door te komen.

Ontbijt

Als ontbijt kun je gember toevoegen aan je warme havermout of ochtend smoothie.

Kook bijvoorbeeld grove havervlokken samen met een in stukken gesneden appel, wat fijngesneden of geraspte verse gember en kaneel, kardemom en verse vanille (of gebruik een koekkruidenmix) met water of melk tot een heerlijk warme en voedzame pap. Voor wat extra gezonde vetten maak je de pap af met wat noten of zaden of door het toevoegen van een beetje kokosolie.

Als een lekkere smoothie combinatie met gember is het persen van appel, wortel en gember tot een heerlijk voedzame smoothie. Naar wens voeg je nog wat lijnzaad en/of hennepzaad toe voor extra vezels en gezonde vetten.

Lunch

Maak eens een lekkere soep voor de lunch. Heerlijk om een grote pan op zondag te maken en deze gedurende de week mee te nemen in een thermoskan voor je lunch. Bak bijvoorbeeld knoflook, ui en verse gember aan in wat kokosolie en, verse zwarte peper en een eetlepel kerrie kruiden. Voeg vervolgens een pompoen in stukken toe en een wortel. Bak even mee en voeg vervolgens groentebouillon toe (voeg telkens wat toe zodat je zelf bepaalt hoe dik je de soep wilt maken). Pureer de soep voor een lekker romige geheel.

Tussendoor

Maak eens onze heerlijke bananenkoekjes met wat verse gember en kaneel of koekkruiden. Een heerlijke herfstige variant! Ook lekker met wat hazelnoten en gedroogde cranberries erbij in.

Diner

Maak je gebruikelijke nasi maar voeg wat verse gemberwortel toe bij het aanbakken van de ui. Of kies eens voor de healthy bloemkool nasi met verse gember:

Ingredi├źnten voor 4 personen

Voor de basis:

  • 1/2 bloemkool of 1 kleine hele bloemkool
  • 400 gram gemengde (nas)groenten (perfect ook om restjes groenten te verwerken, je kunt denken aan witte kool, prei, wortel, taug├ę, champignons, etc.)
  • 100 gram kikkererwten (zelf geweekt en gekookt met wat zeewier of uitgelekt uit een pot)

Voor de ‘saus’:

  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine (rode ui)
  • 2 grote eetlepels zelfgemaakt pindakaas of pindakaas van de natuurwinkel met stukjes noot
  • 1 chilipeper verkruimeld
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel tamari (soort sojasaus zonder suiker en gluten)
  • 1 eetlepel sesamolie
Bereiden

Snijd de bloemkool in een paar grote stukken en maal deze stukken om de beurt fijn tot een coucous of rijst achtige structuur (Let op: als je te veel tegelijk in de machine doet wordt een deel moes, terwijl de rest nog te grof is). Fruit in ongeveer 5 minuten in een grote wok of hapjespan de ui, gember en knoflook in de sesamolie. Voeg de bloemkoolrijst en andere groenten toe en bak nog eens 5 minuten op middelhoog vuur. Mix ondertussen de pindakaas met de chilipeper, kerriepoeder en tamari. Voeg de saus bij de groenten en meng ook de kikkererwten erdoor. Laat nog eens 5 minuten pruttelen.

Serveer de nasi met alle bijgerechten die jij lekker vindt zoals augurken, banaan uit de oven, atjar tjampoer of zelf gemarineerde en gebakken tempeh.

Tip 1: Ben je gek kroepoek maar wil je een gezondere variant? Probeer dan eens de kikkererwtenchips met zeezout of met rozemarijn van de Ekoplaza als vervanger.

Tip 2: Maak van de andere halve bloemkool zelfgemaakte vegetarische balletjes of een makkelijke soep met wat rode tapanade en geschaafde amandelen.

Eet lekker!

Misschien ook leuk?