Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogFood

Hoe voeg jij een snufje yoga aan je eten toe?

posted by Marloes Faddegon

Met een snufje yoga Ι Ondertitel verrassende en verzorgende voeding voor iedere dag en voor iedereen Ι ISBN: 9789402141672 Ι  2015  Ι Irina Verwer

Blijf met je aandacht erbij als je kookt. Voel de knapperige groenten, zie de schoonheid van zaadjes en granen, ruik de kruiden en geniet van alle verschillende texturen, geuren en smaken.’ Zo luidt een deel van de omschrijving die Irina Verwer geeft over eten en drinken onderdeel laten uitmaken van je yoga beoefening.

We kennen Irina Verwer van haar boek ‘Kopstand in de keuken‘. In haar tweede boek gaat ze dieper in op de verbinding tussen eten/drinken en het beoefenen van yoga. Het boek start met een toegankelijke uitleg over ‘Het goddelijke in je keuken’. Ik denk dat deze woordkeuze sommige mensen kan afschrikken, maar geloof oprecht dat er weinig mensen zijn die het oneens kunnen zijn met Irina’s uitleg. Ze pleit voor het doen van boodschappen, het koken en het eten met oprechte aandacht, liefde en plezier. Ook dit tweede boek is grofweg te verdelen in een eerste deel met achtergrondinformatie en een tweede deel met recepten

 Deel 1: Het goddelijke, dosha’s en chakra’s

In het eerste deel gaat Irina na haar uitleg over alle facetten van eten ‘met oprechte aandacht liefde en plezier’ verder met de dosha’s. De dosha’s zijn in haar eerste boek al zijdelings aan bod gekomen, maar in dit tweede boek wordt hier dieper op ingegaan. De verschillen en overeenkomsten tussen yoga en ayurveda worden toegelicht. Ook wordt de oorsprong van het woord ayurveda uitgelegd. Na een uitleg over de opbouw van alles uit de vijf elementen ruimte, lucht, vuur, water, en aarde volgt een nadere toelichting op de drie dosha’s vatha, pitha en kapha. Deze uitleg over de elementen en de dosha’s geeft je handvatten om recepten aan te passen zodat deze beter passen bij wat jij op dit moment nodig hebt.

cover-met-een-snufje-yoga

Ten slotte wordt er in het eerste deel van het boek uitgebreid ingegaan op de chakra’s. Ook deze werden in het eerste boek al aangetipt en in dit tweede boek verder uitgediept. Er volgt een uitleg per chakra, welke wordt afgesloten met een bijpassende yogahouding en voedingstip. De overgang van deel 1 naar deel 2 gebruikt Irina om aan te geven dat ook eten (net als yoga) een kwestie is van voelen. Voelen wat bij jouw lijf past op een specifiek moment, afhankelijk van vele factoren zoals de seizoenen en wat er op dit moment in jouw leven gebeurt.

Deel 2: Yogische recepten

Het tweede deel van het boek is opgebouwd uit zeven hoofdstukken (evenveel hoofdstukken als chakra’s): ontbijt, salades, soep, drankjes, hartige maaltijden, desserts en basisrecepten. De enorme kennis die Irina bezit over symboliek moest ook hierin worden toegepast. Alle foto’s zijn (net als het boek zelf) vierkant. Dit staat symbool voor het eerste chakra. Daarnaast zijn alle foto’s van bovenaf gemaakt in rond servies. Deze ronde vorm staat symbool voor het tweede chakra. Ook in haar tweede boek is het Irina dus weer gelukt om de lezer heel toegankelijk te voorzien van allemaal interessante achtergrondinformatie en gecombineerd met heerlijke en goed te bereiden recepten. Mocht je enthousiast zijn over het boek en het zelf willen bestellen kan dat via de onderstaande link. Ook van dit boek mogen we jullie (uiteraard weer met toestemming van Irina) weer een voorproefje geven.

Recept: Kastanjes, aubergine en erwtjes

Deze verwarmende en voedende maaltijd is heel makkelijk en snel te bereiden en smaakt geweldig. En hij ruikt ook nog eens heerlijk! Maak deze maaltijd in de lente, het seizoen van frisse, knapperige, verse erwtjes. Vers zijn ze zo veel lekkerder dan uit de diepvries. Ook wanneer je ‘m niet met verse erwtjes kunt of wilt maken, is dit een heerlijke maaltijd. In de herfst kun je deze maaltijd met verse kastanjes maken, mmm!

aubergine-erwtjes

Ingrediënten
 • 1 tbs kokosolie
 • 1 grote aubergine
 • 3 tomaten
 • 1 rode peper
 • 1 tbs tamari
 • 2 stengels citroengras
 • 1 stuk laos, ongeveer
 • 5 cm
 • 1 cup doperwtjes
 • 1 cup gare kastanjes (gepoft, geroosterd of gekookt)
 • 1 ½ cup kokosroom
 • 1 tsp komijn
 • 1 tsp koriander
 • ¼ tsp kaneel
 • ¼ tsp nootmuskaat
 • verse munt
Bereidingswijze

Verwarm de kokosolie in een pan. Snijd de aubergine in kleine stukjes en doe deze in de pan. Laat sudderen terwijl je blijft roeren, tot de aubergine lichtbruin begint te worden. Snijd de tomaten en de rode peper in kleinere stukken en doe bij de aubergine in de pan. Voeg de tamari, het citroengras en de laos toe. Roer tot de tamari alle stukjes aubergine aangeraakt heeft. Voeg de doperwtjes, kastanjes, kokosroom en kruiden toe. Laat op een laag vuur pruttelen, tot de aubergine zacht is. Verwijder het citroengras en de laos. Serveer met verse munt. ENJOY!

Kortom, wat mij betreft is ook ‘Met een snufje yoga’ een leuke verrijking voor in je kookboekhouder én voor op je nachtkastje!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?