Food

Muntthee Yogi’s

posted by Marloes Faddegon

Thee drinken vind ik de ultieme manier om in het hier en nu te zijn. Even genieten van de geur, de warmte in mijn handen en de verfrissende smaak. De munt uit mijn tuin explodeert momenteel. En hoe leuk is het om je eigen gegroeide kruiden te gebruiken voor een grote mok dampende thee? Mocht de smaak van muntthee an sich nog niet voldoende zijn, dan geef ik je in deze blog nog acht andere goede redenen om er volop van te genieten. Muntbladeren door een salade, soep of voor een frisse touch in je ontbijt mag natuurlijk ook!

1. Weerstand

Munt bevat veel antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen weg en geven daarmee bescherming aan cellen en weefsels. Daarnaast werkt munt ook slijmoplossend, wat weer ondersteunend werkt voor je weerstand.

2. Spijsvertering

Ook belangrijk voor je weerstand en energiepeil is een goede werking van de spijsvertering. Munt en muntthee ondersteunen dit proces. Een kop muntthee in de ochtend ondersteunt bijvoorbeeld de reinigende werking van ons lichaam waarbij het gaat om het afvoeren van afvalstoffen die we niet meer nodig hebben. Muntthee na het eten of blaadjes munt door een gerecht ondersteunen het verteringsproces, zodat je lichaam nog beter in staat is om uit je voeding op te nemen wat je nodig hebt.

3. Ontspanning

Stress is op de langere termijn funest voor je gemoedstoestand. Ga dus maar heel snel zitten met je vers gezette kop muntthee, snuif goed aan de geur die vrij komt en profiteer van de ontspannende werking. Ook bij spanningshoofdpijn kan deze uitwerking van munt verlichting geven aan je klachten.

4. Verfrissend

De ontspannende werking is niet sloom makend, want munt frist je tegelijk ook op. Het maakt je alert, maar wel op een rustige manier. Vanuit de Chinese Geneeskunde bekeken heeft munt ook een verkoelende werking zonder dat het je spijsvertering verstoort (wat met te koude voedingsmiddelen wel kan gebeuren). Juist ook met warm weer geniet je lekker van je beker muntthee.

5. Reisziekte

Bij misselijkheid onderweg kan muntthee verlichting geven of zelfs je misselijkheid helemaal laten verdwijnen. Neem dus gerust een thermoskan met muntthee of een fles muntwater (water met een flinke tak munt erin) mee voor een aangename trip.

6. Frisse adem

Met iets te veel knoflook in je gerecht is munt je redder in nood. Het zorgt voor een frissere adem en vermindert de nasmaak van bijvoorbeeld knoflookrijke gerechten.

7. Stilt zoete trek

Veel mensen hebben zin in iets zoets na het avondeten. Muntthee stilt deze zoete trek en is daarom ideaal om je avondmaal mee af te sluiten.

8. Mooie huid

En als je om alle bovenstaande redenen zo veel muntthee hebt gedronken dan heb je vast en zeker genoeg vocht en munt binnen gekregen om ook je huid helemaal blij te maken. Munt schijnt namelijk te helpen tegen een onzuivere huid.

Oh my minty munt….You are precisely my cup of tea!

Misschien ook leuk?