BlogFood

Proef de herfst, gezonde appel-peer-crumble

posted by Marloes Faddegon

Het is volop herfst! Hoog tijd dus voor een herfst-recept waarvan je hele huis heerlijk naar appel-peren-crumble gaat ruiken. Maar we willen dan natuurlijk wel graag een combi van lekker en yogi. En met yogi bedoelen we goed voor jezelf en goed voor je omgeving.

Het recept bevat daarom geen geraffineerde suikers, is glutenvrij (goed voor jezelf) en bevat alleen plantaardige ingrediënten (goed voor je omgeving). Door te kiezen voor biologisch fruit zorg je nog beter voor de wereld om je heen. Laat je portemonnee biologisch fruit niet toe? Probeer dan eens fruit op de markt te kopen of buitenbeetjes die anders worden weggegooid. Door fruit op de markt in je eigen tas mee te nemen voorkom je onnodig plastic afval en door het kopen van buitenbeentjes voorkom je verspilling van fruit wat er net niet mooi genoeg uitziet voor ‘de gewone’ verkoop. Begin je al te watertanden? Haal dan snel alle ingrediënten in huis en duik vlug je keuken in!

appels
Ingrediënten (6 personen)
  • 2 (biologische) appels
  • 2 (biologische) peren
  • 1 cup boekweitmeel
  • 6 el hele boekweitkorrels
  • 2 el koekkruiden
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 el honing /ahornsiroop/agavesiroop
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels kokosolie
Bereidingswijze

Stap 1: Was de appels en peren en snij deze met schil en al in kleine stukken.

Stap 2: Smelt het kokosvet en vet 6 ovenschaaltjes in (of 1 grote schaal).

Stap 3: Meng de rest van het kokosvet met alle andere ingrediënten. Dit gaat het makkelijkst als je eerst de droge ingrediënten en de natte ingrediënten los van elkaar mengt, daarna samenvoegt en ten slotte de appel- en perenstukjes erdoor roert.

Stap 4: Verdeel het mengsel over de 6 schaaltjes .

Stap 5: Zet op 45-60 minuten in een oven van 180 °C (verschilt per oven, het fruit moet zacht zijn en de boekweitkorrels goudbruin gekleurd).

Stap 6: Als het goed is ruikt je huis nu overheerlijk, laat de schaaltjes een beetje afkoelen en smullen maar!

appel-peer-crumble

Eetweetje
  • Boekweit en koekkruiden hebben een verwarmende werking. Extra fijn in de herfst omdat je lichaam dan altijd even moet wennen aan de overgang naar natter en frisser weer.
  • Ben je benieuwd naar meer recepten om gezond te koken en te eten om zo goed voor jezelf te zorgen! In deze blog geef ik een aantal boekentips.
Hopelijk zorgt dit recept voor een oppepper op een druilerige van de herfstdag!
Mooie dag!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?