Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogFood

Veel soeps

posted by Marloes Faddegon

Titel: Veel Soeps Ι Ondertitel: 100 heerlijke vegetarische soepen Ι ISBN: 9789080010604 Ι  2012

Soep komt altijd van pas en kan de hele dag. Yogadocent Christine Michon (Hariang Kaur) schreef zelfs een boek met wel 100 vegetarische soeprecepten! Door op zondag een grote pan te maken ben je voorbereid op een nieuwe en gezonde (werk)week. Warm bijvoorbeeld op als makkelijk avondeten, neem in een thermoskan mee naar je werk als lunch, of verwen jezelf met vrolijk gekleurde soep als ontbijt.

Kleur bekennen

In de eerste paar hoofdstukken van ‘Veel Soeps’ vind je achtergrondinformatie die gemakkelijk weg leest. Christine Michon neemt je mee in hoe het koken en eten van soep zich in haar leven ‘ontwikkelde’. In dit deel krijg je het gevoel alsof de schrijfster je een mooi verhaal verteld, zonder langdradig te worden. Je wordt meegenomen door de tijd zoals het gaan koken zonder vlees in de Flowerpowertijd, de invloed  van macrobiotiek in de jaren ’70 en inmiddels de aandacht voor koken met pure ingrediënten.

Na dit persoonlijke verhaal volgt uitleg over verschillende kleuren in groenten en fruit en het positieve effect van verschillende kleuren op onze gezondheid. Ook een korte uitleg over het groene dieet wordt beschreven. Dit groene dieet licht ik uitgebreid toe in een volgend blog met een review van het boek ‘Groen en gezond’. Wil je het boek ‘Veel soeps’ zelf bestellen kan dat via de onderstaande link:

Ook tips over handig keukengerei, de basis voor snelle soepen, uitleg over voedselcombinaties die je beter wel en beter niet kunt maken en een toelichting op verschillende kruiden, paddenstoelen, zeewieren en zilte groenten is terug te lezen in het boek. Bovendien wordt er geschreven over het belang van koken en eten met aandacht, iets wat we ook terug lazen in de kookboeken van yogini Irina Verwer.

Seizoenssoepen

De 100 vegetarische warme én koude soeprecepten zijn geordend aan de hand van de seizoenen, beginnend met de lentesoepen en eindigend met de wintersoepen. Achter in het boek vind je een index waarin de recepten op alfabet terug te vinden zijn. Zowel in de index als bij elk afzonderlijk recept worden drie pictogrammen gebruikt om aan te duiden of de soep veganistisch is, volledig groen is (voor als je het groene dieet wilt volgen) of gluten bevat. Het boek bevat gekleurde tekeningen. Er zijn geen foto’s van de soepen bij de recepten opgenomen, wat ik altijd best waardeer als dat wel zo is.

wortel soep!

Proefkonijn aan de soep

Mezelf opwerpen als proefkonijn voor een receptenboek met alleen maar vegetarische soeprecepten was niet echt een straf te noemen! Nog op de dag dat ik het boek nieuw had zat hij ’s avonds al gelijk overvol met mini post-its bij de recepten die ik wilde uitproberen. Omdat ik tegelijk het boek ‘Groen en gezond’ ben gaan lezen én omdat het lente is, viel de keuze voor de eerste soep (je raadt het al!) een groene lentesoep. Ik was alleen weer eigenwijs toen ik het recept uiteindelijk ging maken. Vanwege de groenten die ik nog in huis had verving ik de ui door prei, liet ik de knolselderij uit het recept en gooide ik er op het laatst nog een paar handen doperwten doorheen. Op de foto hieronder zie je hoe mijn soep is geworden. Hieronder lees je het originele recept van Christine Michon.

veelsoeps

Pittige soep van courgette en basilicum

2 eetlepels ghee of olijfolie, 225 gram gesnipperde uien, 12 gram fijngesneden knoflook, 150 gram in kleine blokjes gesneden knolselderij, 570 gram in stukjes gesneden courgette, 175 gram in dunne reepjes geraspte courgette, 65 gram verse en fijngesneden basilicum, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 liter water, zout, gemalen zwarte peper

 1. Verhit de ghee of de olijfolie in een pan met een dikke bodem.
 2. Bak hierin de uitjes en de knoflook tot ze glazig zijn.
 3. Voeg de knolselderij toe en laat deze bijna gaar worden met het deksel op de pan.
 4. Doe daarna de blokjes courgette in de pan samen met een takje tijm en rozemarijn.
 5. Zout en zwarte peper naar smaak toevoegen.
 6. Schep alles goed om en laat de courgette, met het deksel op de pan, beetgaar worden.
 7. Voeg de verse basilicum toe.
 8. Alles in de pan goed omscheppen en de basilicum 2 minuten mee laten garen.
 9. Giet het water bij het groentemengsel en laat het aan de kook komen.
 10. Zet daarna de vlam op klein en haal de takjes tijm en rozemarijn uit de soep. Pureer alles kort.
 11. Roer door deze mooie groene soep de reepjes geraspte courgette.
 12. Laat de soep met het deksel op de pan nog een minuutje heet worden tot de reepjes courgette niet meer rauw zijn.
In welke kleur maak jij je eerstvolgende soep?

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?