Food

Vegan taart voor een yogi feestmaand

posted by Marloes Faddegon

Titel: Vegan taart Ι Ondertitel: 31 feestelijke recepten Ι ISBN: 789023015390 Ι  2017 Uitgeverij Becht

December is met alle feestdagen meestal ook een maand vol lekkere hapjes. Maar hoe blijf je ook dan als een echt yogi voor je lichaam zorgen? Het lichaam wordt immers gezien als tempel van de ziel, iets waar je dus goed voor wilt zorgen. In het kookboek ‘Vegan taart’ vind je 31 taart- en andere gebakrecepten. Allemaal gemaakt van pure plantaardige ingrediënten zodat genieten van lekker eten en eten om je lichaam te voeden en verzorgen gemakkelijk samen gaan. Als je de taarten dan ook nog eens mindfull klaarmaakt in de keuken dan kom je december wel door als echte yogi!

In ‘Vega taart – 31 feestelijke taartjes’ heeft Audrey Fitzjohn gebaksrecepten verzameld die gebaseerd zijn op de principes van vegan en van raw eten. Dit betekent dat de recepten geen dierlijke ingrediënten bevatten (sommige bevatten wel honing, maar die is te vervangen door rijststroop of ahornsiroop). De ingrediënten veranderen in de recepten alleen van textuur door te mixen, hakken weken en/of te laten rusten. En er wordt maximaal tot 42C⁰ verhit, zodat de ingrediënten nog rijk aan voedingsstoffen zijn.

 

Bij het testen van dit kookboek konden we bijna niet kiezen uit alle lekkere recepten. Des te meer door alle prachtige kleurenfoto’s bij elk recept. Denk aan een taart met banaan en karamel, een verrassende limoentaart met spinazie, een worteltaart met lekker veel pro vitamine A voor gezonde longen, brownies (die vonden wij heerlijk bij onze warme suikervrije stoofperen) en een groene taart met superfood matchapoeder. Hopelijk begint het water je al in de mond te lopen om onderstaand recept uit te proberen.

Recept limoentaart met spinazie

Ingrediënten voor 9 carrés Bereiding 30 minuten weektijd 12 uur Koeltijd 12 uur Vierkante springvorm van 20 cm

Bodem
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g dadels
  • 20 g geraspte kokos
  • de geraspte schil van 1 limoen
  • 1 eetlepel kokosolie, iets zachter geworden
Crème
  • 190 g cashewnoten, 12 uur geweekt
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 120 ml kokosroom
  • 120 ml limoensap
  • 2 handenvol spinazie
  • de geraspte schil van 1 limoen
  • 2 eetlepels crèmehoning
Decoratie
  • limoen
  • ongezouten pistachenoten

Bereidingswijze

Mix alle ingrediënten voor de bodem tot je de substantie van kruimeldeeg hebt. Bekleed de vorm met bakpapier. Druk het deeg in de vorm en zet het in de koelkast.

Laat de cashewnoten goed uitlekken. Mix alle ingrediënten voor de crème tot een glad en gelijkmatig mengsel. Schenk de crème op de taartbodem en zet het geheel 12 uur in de koelkast.

Haal de taart uit de vorm en snijd hem in 9 carrés (vierkantjes). Decoreer met plakjes limoen, geraspte limoenschil en gemalen pistachenoten. Tip: Lekker als verfrissend toetje bij het kerstdiner. Let wel op dat raw eten een verkoelende werking heeft volgens de Ayurveda. Dat geldt tevens voor de limoen in deze taart.

– Cooking is my yoga time –

Misschien ook leuk?