BlogFood

Welke kool staat er bij jouw op het menu?

posted by Marloes Faddegon
kooltje

Titel: Kooltje Ι Ondertitel: Een ode aan alle kolen in 70 recepten Ι
ISBN: 9789038802695 Ι  oktober 2016

‘Een yogische leefstijl gaat verder dan lichamelijke oefening op de mat. Het houdt bijvoorbeeld ook in dat je de natuur geen schade toebrengt (ahimsa). Het eten van lokale en seizoensgebonden groenten helpt daarbij. Door voor biologische varianten te kiezen zorg je nog beter voor je omgeving en tegelijkertijd ook voor je eigen lichaam (saucha). In kooltje krijgen we in 70 recepten inspiratie om koolsoorten, in Nederland volop geteeld, op een eigentijdse manier op het menu te zetten.’

Kooltje is na Havermoutje en Nootje het derde boek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok, ook wel bekend van hun blog havermoutje.nl. Zij pleitten ervoor kool en de ouderwetse receptuur die daarbij hoort nieuw leven in de blazen door midden van een vrolijke en moderne invalshoek.

Opvallend zijn de originele invalshoeken om koolsoorten te verwerken, zoals een ontbijt met havermout en boerenkool en cake met rodekool en rozijnen. Sommige recepten lijken me bij het lezen van de titel in de inhoudsopgave minder geslaagd, maar de bijpassende foto’s naast de recepten maken me door hun aantrekkelijke uiterlijk toch nieuwsgierig om de keuken in te duiken. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken met achtergrondinformatie, ontbijtrecepten, lunchrecepten, tussendoortjes, dinerrecepten en informatie plus recepten over het inmaken van koolsoorten.

rodekoolKool en yoga

Wat zeggen de eet- en leefregels uit oude yoga geschriften over het eten van kool? Zoals in de inleiding van deze blog al aangegeven kun je het eten van kool relateren aan de yama ‘ahimsa’ en de niyama ‘saucha’. Verder wordt er in de oude yogageschriften aangeraden om met name te zorgen voor verse en vegetarische voeding. In Kooltje zijn niet alle gerechten vegetarisch. Maar als je op zoek bent naar verse en vegetarische recepten met koolsoorten dan is het boek Kooltje een perfecte inspiratiebron voor recepten met eigenwijze twist. Binnen de ayurveda, het zusjes van de yoga, wordt overigens wel aangeraden om op te passen met het eten van rauwe kool.

Kool Chinese geneeskunde

Ook in de Chinese geneeskunde is het één en ander terug te vinden over het eten van koolsoorten. Binnen deze voedingsleer is er aandacht voor de effecten van voeding nadat deze is genuttigd. Binnen de yoga zouden we dit prana noemen, levensenergie dus. Koolsoorten hebben volgens de 5 elementen voeding een verwarmende (yange) werking. Veel koolsoorten vallen onder het aarde element, waardoor het goede basisvoeding is voor de meeste mensen. Specifieke koolsoorten zoals zuurkool vallen onder een ander element. In het geval van zuurkool is dat de lever en geeft het eten hiervan onder meer ondersteuning aan de werking van het lever orgaansysteem. Ook binnen deze voedingsleer wordt aangeraden koolsoorten gekookt te eten, omdat rauwe koolsoorten het verteringssysteem en daarmee de algehele energie doen verzwakken.

chinese-kohlrabi

Achtergrondinformatie Kooltje

In het boek kooltje wordt in het hoofdstuk met achtergrondinformatie juist ingegaan om de westerse kijk op koolsoorten, de losse nutriënten dus. Er worden verschillende gezondheidseffecten behandeld. Zo worden bijvoorbeeld de beschermende stoffen in kolen om kanker te voorkomen uitgelicht. Een professor in de westerse voedingswetenschap wordt in dit hoofdstuk aan het woord gelaten. Ook worden er handvatten gegeven om koolsoorten in je eigen (moes)tuin te kweken. Ten slotte is ook het hoofdstuk over inmaken van kool een vrij informatief hoofdstuk. Met dit hoofdstuk wordt in mijn ogen mooi ingespeeld op de opkomende trend om zelf voedingsmiddelen in te maken. Ook hier staat weer uitgelegd wat de (gezondheids)voordelen van inmaken zijn en worden concrete recepten gegeven. Benieuwd naar het boek? Je kunt het bestellen via de onderstaande link:

Een geslaagd nieuw koolrecept – Geroosterde rodekool met pittige peer

Zin om aan de slag te gaan? Maak dan eens gemarineerde schuiven rode kool met peer en frisse groene sla. Heerlijk herfstig en verfrissend tegelijk! Terwijl je avondeten in de oven staat kun je met de resterende rode kool wellicht aan de slag voor de originele cake met rode kool en rozijnen!

koolpeerIngrediënten
 • ½ rode kool
 • 3 el walnootolie
 • 2 el knoflookpoeder
 • 2 rijpe peren
 • 1 tl cayennepeper
 • ½ tl baharat (kruidenmix uit het Midden-Oosten)
 • ½ limoen
 • 50 g verse geitenkaas
 • 50 g gemengde sla
Bereidingswijze
 1.  Snijd de kool overlangs in schijven van 3 cm dik.
 2.  Klop een marinade van de olie, het knoflookpoeder en wat zout en peper. Druppel dit over de plakken kool en laat 15 minuten staan.
 3.  Verwarm intussen je overen voor op 180 C. Schil de peren en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Bestrooi de peer met de cayennepeper en de baharat.
 4. Leg de gemarineerde kool op een bakplaat met bakpapier. Leg er de plakken peer op. Schuif de bakplaat 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kool lichtbruin kleurt.
 5. Druppel het limoensap over de kool en peer. Verbrokkel de geitenkaas erover en serveer er de sla bij.
AAN TAFEL!
Tip: Rodekool is ook een succescombinatie met mango of ananas.
Kortom, wat mij betreft is ‘Kooltje’ een origineel kookboek waarin je volop nieuwe ideeën krijgt om met koolsoorten aan de slag te gaan. Prima passend bij een yogic lifestyle! En wie kool na dit boek nog saai noemt…

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?