Meditatie & ontspanning

Make your own Mala

posted by Marloes Faddegon

Zelf dingen creëren. Het werkt vaak meditatief, verslavend én het geeft voldoening. En met de feestdagen in het vooruitzicht ook nog een heel persoonlijke en originele manier voor leuke cadeaus. Lees je mee hoe je je eigen mala ketting maakt?

Samenstelling mala ketting

Een mala is een Tibetaanse gebedsketting en bestaat uit 108 kralen en 1 goeroekraal of ook wel moederkraal genoemd. De ketting bevat 108 kralen omdat dat getal als heilig getal wordt gezien in veel oosterse religies en tradities. De goeroekraal markeert het begin- en eindpunt van de mala, je gebruikt de goeroekraal nooit als gebedskraal.

Het heilige getal 108

Er zijn veel verschillende uitleggen over waarom 108 een heilig getal zou zijn en als je erop let zie je het getal ook op verschillende plekken terug. Zo ook de traditie om 108 zonnegroeten na elkaar te doen, dit heet Global Mala. Een selectie van de heilige uitleg van het getal 108:

  1. Als je de losse cijfers van het getal bij elkaar optelt (1+0+8) kom je uit op 9. En 9 is dan weer het getal van de voltooiing.
  2. De diameter van de zon is 108 keer de diameter van de aarde. De afstand van de zon tot de aarde is 108 keer de diameter van de zon. De gemiddelde afstand van de aarde tot de maan is 108 keer de diameter van de maan.
  3. De rivier de Ganga overspant een lengte van 12 graden (79 tot 91), en een breedte van 9 graden (22 tot 31). 12×9=108.
  4. 108 verwijst in de Koran naar Allah.
  5. Boeddha stelt 108 vragen en geeft ook 108 verklaringen in de heilige geschriften.
  6. 1 staat voor God, 0 voor leegheid of volmaaktheid in spirituele beoefening en 8 voor eeuwigheid.
  7. Shiva telt 108 namen, die zijn 108 kwaliteiten weergeven.
  8. Krishna had 108 behoeders.
  9. Grote Boeddhistische tempels kennen 108 treden.
  10. Er wordt gezegd dat de diepere ziel, de Atman, 108 fases doorloopt op zijn reis naar verlichting.
Gebruik van een mala ketting

Mala kettingen worden veelal gebruikt om mantra’s mee te tellen tijdens een meditatie. Je bepaalt een mantra voor jezelf, zegt deze op en vervolgens schuif je een kraal door. Om de kraal gemakkelijk door te kunnen schuiven leg je de ketting over je middelvinger of je ringvinger heen. Je schuift de kraal telkens met je duim door. Bij voorkeur gebruik je dus je wijsvinger niet omdat deze symbool staat voor het ego.

De kraal onderaan de mala wordt de goeroekraal of de moederkraal genoemd, een kraal die het beginpunt, het keerpunt én het eindpunt markeert. Je begint met het opzeggen van je mantra bij de kraal links van de goeroekraal. Je eindigt bij de kraal rechts van de goeroekraal. En als je een nieuwe ronde maakt dan draai je je ketting zodat je niet over de goeroekraal heen gaat.

Veelal wordt gezegd dat elke meditatieronde die gemaakt wordt op een mala de ketting nieuwe energie zou geven.

Handige schets bij het maken van je eigen mala

Mooie mala mantra’s
Voorbeeld 1) “I am love.”
Voorbeeld 2) “Be here, now.”

 

Misschien ook leuk?