Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogMeditatie & ontspanning

Mandala maaksels

posted by Marloes Faddegon

Het is Meivakantie! Tijd om (met je kinderen) leuke spullen voor in huis of voor in de tuin te maken. En we schreven het al eerder, zelf dingen creëren werkt vaak meditatief, verslavend én het geeft voldoening. Deze keer is het tijd mandala maaksels. Lees je mee wat een mandala is en van welke projecten wij enthousiast worden?

Mandala = cirkel

Mandala is een woord uit het Sanskriet en betekent letterlijk (magische) cirkel. Een oersymbool zonder begin of einde. In verschillende oosterse tradities worden mandala’s gebruikt bij het uitvoeren van tradities, rituelen en meditaties. De mandala’s symboliseren hierbij de oneindigheid van het bestaan en de verbinding tussen jezelf en alles wat er om je heen is.

Een voorbeeld van het gebruik van mandala’s is de zandmandala. Hierbij werken Tibetaans-Boeddhistische monniken soms wekenlang aan een mandala, opgebouwd uit kleine zandkorrels. Als de mandala af is wordt hij ceremonieel vernietigd. Hij wordt (meestal met stromend water) teruggegeven aan de natuur en de monniken oefenen zo ook in onthechting.

DIY projecten

De mogelijkheden om mandala’s te gebruiken in DIY (do it yourself) projecten is bijna eindeloos. Natuurlijk kun je mandala’s inkleuren, maar er zijn nog veel meer leuke dingen mee te doen. Hieronder geven we vijf leuke voorbeelden:

Mandala beschilderde stenen

Ga de natuur in voor een verre wandeling en zoek onderweg naar de mooiste stenen. Beschilder deze met alleen witte verf of met alle kleuren door elkaar. Leg de mandala stenen bij elkaar ter decoratie in een grote schaal of maak er je eigen damspel van door stenen met mandala’s in twee kleuren te verven.

Bron foto: paradijsvogelsmagazine.nl

Mandala gehaakte placemats

Verzamel de restjes wol van leuke eerdere handwerkprojecten en haak er bontgekleurde mandala onderzetters en/of placemats mee. Bedenk vooraf een patroon of laat het al hakend opkomen. Als je de smaak te pakken hebt kun je er zelfs een mooi picknickkleed voor buiten of vloerkleed voor binnen mee haken.

Bron foto: ergahandmade.blogspot.nl

Mandala pallets (als buitentafel)

Versier een pallet (vaak gratis verkrijgbaar bij bedrijven die inkoopwaar op pallets aangeleverd krijgen) of stukken sloophout die je op het strand verzameld met een mandala. Je doet dit door er uit de losse hand een mandala op te schilderen of door dit met een sjabloon te doen. Maar het is ook erg leuk om de mandala in het hout te branden met een houtbrander (verkrijgbaar bij veel hobbywinkel). Op die manier kun je overigens ook mandala’s branden op pollepels, houten snijplanken etc. Als je een pallet hebt versierd met een houtbrander kan je deze ook goed als buitentafel gebruiken. Als je wilt zet je er dan ook nog wieltjes van de bouwmarkt onder.

Bron foto: etsy.com

Mandala beschilderde meubels

Denk groter en verf een mooi mandalapatroon op een meubelstuk wat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Of maak de schildering op een muur of op een houten vloer.

Bron foto: i.pinimg.com

Mandala ingekleurde verjaardagskalender

Zoek en kleur of teken zelf mandala’s bij elke maand van het jaar. Maak de mandala telkens op de bovenste helft van een A4’tje en schrijf de maand erboven. Op de onderste helft van het vel papier maak je vakken met nummers voor het aantal dagen van die maand, daarin schrijf je de verjaardagen op.

Bron foto: kleurplaten-voor-kids.nl

Relax. Enjoy.
Tha’s all you have
to do.

Misschien ook leuk?