Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Yoga en een beetje filosofie

posted by Rosalie

Yoga is in. Elke stad heeft wel een aantal yogascholen waar verschillende soorten yogalessen gegeven worden. Deze lessen zorgen veelal voor ontspanning en een lichamelijke exercise, maar van oorsprong is yoga is veel breder dan alleen lichamelijk onderhoud en rust. Daarom in deze blog meer uitleg over de achtergrond en filosofie van yoga.

De vier hoofdstromen van yoga

Traditioneel zijn er vier hoofdstromen van yoga.

Jnana yoga

De yoga op zoek naar verlichting, waarbij materialistisch leven als iets tijdelijks gezien wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeddhisten en hun manier van leven.

Bhakti yoga

De yoga toegewijd aan God. Hierbij kun je denken aan de wijze waarop Jezus zijn leven volgens verschillende godsdienstige boeken inrichtte.

Karma yoga

De yoga van handelen zonder eigenbelang. Het gaat hierbij om goed doen voor anderen zonder er iets voor terug te verwachten. Ook wordt bij deze stroming geloofd dat je krijgt wat je verdiend door hoe je eerder hebt gehandeld. Dit laatste principe wordt soms ook de wet van Karma genoemd. De wijze waarop moeder Theresa haar leven geleefd heeft is een beeldend voorbeeld bij deze vorm van yoga beoefenen.

Hatha yoga

De yoga van zelfontwikkeling via het lichaam en de adem. Deze hoofdstroom is bij ons in het westen het meest bekend en is vervolgens weer op te splitsen in verschillende soorten zoals Iyengar, Bikram, en yin yoga.

Raja yoga, de essentie van de 4 hoofdstromen

Patanjali, een Indiase, wijze man met een scherpe geest heeft rond de 2e eeuw voor Christus de essentie van de vier yoga hoofdstromen (die hierboven zijn beschreven) samengevoegd. Dit systeem heeft men Raja yoga, ofwel koninklijke yoga genoemd. Hieronder kunnen dus alle vormen van yoga worden ondergebracht, waarbij Hatha yoga de basis vormt.

Achtvoudig pad van Patanjali

Patanjali onderscheid binnen de Raja yoga acht stappen die met behulp van oude yogatechnieken beoefend worden. Dit word ook wel het achtvoudig pad genoemd. Het zou lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren en uiteindelijk de weg naar verlichting vormen. De ene stap gaat niet zonder de andere stap en ze kunnen tegelijktijdig beoefend worden. Hieronder een beknopte samenvatting van de acht stappen:

Stap 1: Yama
  •  Dit verwijst naar gedrag ten opzichten van de buitenwereld: geweldloosheid, de waarheid spreken, niet stelen, kuisheid en onthechting. Lees hier meer over de Yama’s.
Stap 2: Niyama
  • Dit verwijst naar gedrag ten opzichte van jezelf. Zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, zelfstudie en overgave. Lees hier meer over de Niyama’s.
Stap 3: Asana
  •  Dit verwijst naar lichamelijke oefening,  je verbetert je lichamelijke conditie door het uitvoeren van asana’s (yogahoudingen). Dit heeft een gunstig effect op concentratie, soepelheid, kracht en ontspanning van je lichaam.
Stap 4: Pranayama
  • Dit verwijst naar energiebeheersing en gaat om het verdiepen en verbeteren van je adem. Hierdoor neemt je bewustzijn toe. Lees hier meer over pranayama.
Stap 5: Pratyahara
  • Dit verwijst naar het terugtrekking van je zintuigen ‘uit’ de wereld van buiten naar binnen toe. Je kan je ogen hierbij sluiten.
Stap 6: Dharana
  • Dit verwijst naar concentratie. Concentreer je aandacht bijvoorbeeld op een mantra, een kaars, een mandala of je adem.
Stap 7: Dhyana
  • Dit verwijst naar meditatie, als er zijn geen storende gedachten meer in je concentratie zijn spreek je van meditatie.
Stap 8: Samadhi
  • Dit verwijst naar contemplatie, de verlichtte staat die voortkomt uit de voorgaande stappen, dit is de hoogste stap in yoga en een bekroning voor de beoefening van yoga.
Dit was in een vogelvlucht meer over yoga en haar uitgebreide filosofie.

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?