Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogYoga houdingen & series

Ontspan of activeer in een zittende vooroverbuiging

posted by Marloes Faddegon

In de winter is de hoeveelheid én intensiteit van het licht lager. Hierdoor kun je je soms wat lusteloos of somber voelen. Paschimottanasana (yang) & Caterpillar (ying), zijn zittende vooroverbuigingen die kalmerend werken op de geest. En volgens sommige yogi helpt de houding bij het tegengaan van depressieve en angstige gevoelens. Het zou op een depri of stressvolle dag helpen om deze houding om de 3 à 4 uur telkens 3-5 minuten te doen om zo je zenuwstelsel te ontspannen.

Andere positieve effecten

Een zittende vooroverbuiging is een perfecte houding voor de wintermaanden. Je stimuleert namelijk de nier- en blaasmeridianen, welke centraal staan in de winter.

Daarnaast heeft de houding een positieve invloed op ons eerste chakra. Het eerste chakra zorgt ervoor dat we ons veilig voelen en helpt ons in het hier en nu te leven. Dit voorkomt dat je energie verspilt aan onnodige dingen. En dat is fijn omdat energie precies is wat we in de wintermaanden vaak wel wat extra kunnen gebruiken.

Uitvoering

Je kunt de houding op verschillende manieren uitvoeren, passief (yin) en actief (yang). Elk met hun eigen uitwerking qua stretch. Let op: een bolle rug is bij hernia-achtige rugklachten niet toegestaan zowel in de passieve vorm als in de actieve vorm. Hou je rug dan ten alle tijden recht.

yin yang

Passief, yin

Wil je de spieren en het bindweefsel aan de onderkant van de rug en achterkant benen passief op rek brengen? Neem dan een gebogen vooroverbuiging aan waarbij je spieren helemaal los laat en je jezelf als ware zwaar laat worden. De zittende vooroverbuiging die die je tijdens yin yoga doet heet Caterpillar.

. Wil je hier meer over yin yoga lezen kan dat hier.

 1. Je begint vanuit Dandasana en je ademt diep in en je lift je hart omhoog.
 2. Op je uitademing buig  je vervolgens vanuit je heupen rustig naar voren. Als je dieper gaat, wordt je rug vanzelf wat licht gebogen.
 3. Je mag je hoofd uiteindelijk laten hangen als dat goed voelt. Je kan een bolster of blok op je benen plaatsen om de vooroverbuiging te ondersteunen. Voel je geen passieve stretch aan de achterzijde van je benen plaatst je de bolster wat verder van je af.
 4. Blijf 3-5 minuten in deze houdingen en adem diep. Misschien kan je op iedere uit ademhaling nog meer los laten.
Actief, yang

In de actieve uitvoering van Paschimottanasana rek je je spieren aan de achterkant van je bovenbenen (hamstrings) actief:

 1. Je begint vanuit Dandasana en je ademt diep in en je lift je hart omhoog.
 2. Adem uit, buig je vanuit je heupen en met een rechte rug naar voren. Zonder rechte rug rek je meer de rug en niet de hamstrings. Dit betekent niet dat je de rug niet mag buigen, alleen voel je de stretch dan dus op een andere plek in je lichaam.

Paschimotanasana_Yoga-Asana_Nina-Mel

Om de houding nog actiever te maken:

 1. Span de voorkant van je bovenbenen nog meer aan.
 2. Trek je de tenen nog meer naar je toe en trek je navel helemaal in. Door het activeren van de voorkant van je lichaam ontspant de achterkant waardoor je dieper in de houding kunt komen.
 3. Je kan naar je voeten reiken of beet pakken als daar ruimte voor is.
 4. Je hoofd is in deze uitvoering in lijn met je rug.
 5. Blijf 3-5 minuten in deze houdingen. Lift je hart op je in ademhaling richting je knieën en kijk of je op je uit ademhaling nog dieper in de vooroverbuiging kan komen.
Dus ga lekker elke dag naar buiten, doe regelmatig een vooroverbuiging zoals Paschimottanasana of Caterpillar en kom het staartje van de winter goed door.

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?