Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogYoga houdingen & series

Open je borst in de opwaartse boog

posted by Marloes Faddegon

De opwaartse boog wordt ook wel het wiel genoemd. Ook in het Sanskriet kent de houding twee benamingen, namelijk Urdhva Dhanurasana en Chakrasana. Het is een houding die behoort tot de achteroverbuigingen en veel voordelen met zich meebrengt. Lees je mee hoe je de houding uitvoert en wat de uitwerking op je lichaam is?

Voordelen

De voorkant van je lichaam wordt geopend met de opwaartse boog. Je opent dus je borstgebied, wat meer ruimte creëert rondom de longen en het hart. Het openen van de borst verlaagt de bloeddruk waardoor de houding zorgt voor het afvoeren van stress en het vinden van lichamelijke én geestelijke ontspanning. De kracht voor deze opening in de borst komt vanuit de schouderspieren. Zorg dus voor actieve schouders om de spieren hier steeds sterker te maken in plaats van dat je gaat hangen in de schouders en zo de kans op blessures vergroot.

Daarnaast zorgt de opening aan de voorkant ook voor een strekking in het heupgebied. Door je bekken continue naar het plafond te bewegen stretch je enerzijds de heupspieren en bescherm je anderzijds de onderrug gedurende de houding.

Verder is de houding niet alleen een achteroverbuiging maar ook een omgekeerde houding, net als bijvoorbeeld Viparita Karani. Dit betekent dat je hoofd lager is dan je hart, wat een positief effect heft op de bloedsomloop, het lymfestelsel en het zenuwstelsel. Bovendien kunnen omgekeerde houdingen je een enorme energieboost geven.

Ter voorbereiding

Zorg dat je goed warm bent d.m.v. een aantal Zonnegroeten. Daarna kan je ter voorbereiding onder andere Gomukhasana, Anjaneyasana (Lunge) en de brug (Setu Bandha Sarvangasana) doen. Is de laatste houding al genoeg voor je, ga dan niet verder naar opwaartse boog.

Uitvoering
  1. Kom liggen op je rug en zet je voeten op heupbreedte achter de zitbotten.
  2. Zorg dat je voeten recht naar voren wijzen, of licht naar binnen zijn gedraaid.
  3. Zet de handen boven de schouders, met je vingers richting je voeten.
  4. Ook de handen wijzen recht naar achteren of zijn eventueel licht naar binnen gedraaid.
  5. Span je buikspieren aan en duw jezelf op een uitademing omhoog.
  6. Blijf je handen en voeten stevig in de mat duwen terwijl je de heupen richting het plafond kantelt.
  7. Leg je yogamat dubbelgevouwen in een hoek of tegen de muur.
  8. Duw je borstbeen omhoog en laat je hoofd langzaam achterover vallen.
  9. Kom op een uitademing terug naar de mat.
Live your life with an open heart

Misschien ook leuk?