Slaap Meditatie Programma van Welikeyoga
BlogSoorten yoga & achtergrond

Yoga & Niyama

posted by Rosalie

Yoga is breder dan alleen houdingen en ademhalingsoefeningen en heeft een uitgebreide filosofie. In mijn vorige blog lees je daar meer over. Patanjali (Indiase filosoof) heeft acht stappen omschreven die door een yogi (gelijktijdig) beoefend kunnen worden. De eerste stap is Yama, dit heeft te maken met gedrag met het oog op sociale ethiek/ de wereld om je heen. De tweede stap is Niyama.

Niyama heeft te maken met je gedrag ten opzichten van jezelf. Het gaat om idealen waarin aandacht is voor je gedachten, woorden en handelen. In dit blog ga ik dieper in op de vijf Niyama voorschriften.

Saucha

Ofwel zuiverheid, reinheid of puurheid, dit gaat over fysieke en mentale reinheid. Dus zowel over je uiterlijk, je bent schoon. Over de ruimte waar je bent, deze is schoon en goed doorgelucht. En over je gedachten, kwade gedachten horen hier niet thuis. Daarnaast is je eten en drinken zo zuiver en puur mogelijk, dus bye bye kant-en-klare hapjes.

Santosha

Ofwel tevredenheid, happy zijn met wat je hebt. Geen jaloezie of gevoelens van afgunst. Het is goed zoals het is!

Tapas

Ofwel, vurige inzet, je blijft volhouden en probeert moeilijkheden te overwinnen. Je blijft trouw aan je doelstellingen en gaat er helemaal voor.

Svadyaya

Ofwel zelfstudie, zelfonderzoek, zelf dingen bestuderen en dingen ‘eigen maken’ waardoor je meer inzicht kan krijgen. Dus duik die boeken in en die yoga-mat op en ervaar. Kom erachter wat dit met jou doet en wat het voor jou betekend.

Isvara pranidhana

Ofwel overgave, afgeleid van godsverering. Het gaat over een innerlijke houding, waarbij je vertrouwt dat je leven loopt zoals het loopt.

Naast Niyama’s, die ik hierboven uitleg is ook de eerste stap Yama in een andere blog beschreven. Je kan de Yama’s en Niyama’s los of allemaal tegelijk oefenen, best een uitdaging.  Yoga is dus breder dan alleen je yoga-matje en je wekelijkse lesuurtje!

Have a lovely day!

favicon-welikeyoga

Misschien ook leuk?